Cât de gravă e greșeala de acum 20 de ani a lui Cîțu? „Nu sunt motive pentru demisie”

citu_foto.jpg

Premierul Florin Cîțu
Premierul Florin Cîțu
Sursa imaginii: 
Facebook

Premierul Florin Cîțu recunoaște că a stat 2 zile în închisoare în Statele Unite într-un caz de conducere sub influența alcoolului, în anul 2000. Informația a apărut pe site-ul Flux24, iar premierul s-a arătat iritat că acest caz nu a fost mediatizat în luptele liberalilor cu PSD, ci acum când Cîțu luptă cu Ludovic Orban pentru șefia PNL. „Acum 20 de ani am condus sub influența alcoolului. Este contravenție. Am făcut o greșeală”, s-a apărat Cîțu. În aceste condiții, „nu există premise reale ca premierul să demisioneze”, spune la RFI politologul Cristian Pirvulescu. El remarcă faptul că „lupta pentru putere din PNL capătă accente americane”.

Cristian Pîrvulescu: Pentru ce ar trebui să își dea demisia Florin Cîțu? În fond, nu a ținut a ascunsă această informație, a recunoscut imediat ce informația a fost difuzată în spațiul public. Domnul Orban a spus că nu avea cunoștință de acest fapt. Dacă îl considerăm de bună credință pe domnul Cîțu, îl putem considera așa și pe Ludovic Orban.

Pe de altă parte, este adevărat această informație în vine în contextul luptei pentru putere în PNL, care începe să aibă accente americane. Dacă ne amintim când Donald Trump era încă un candidat pentru învestitura republicană la președinția Statelor Unite, adversarii săi republicani angajau diverse persoane pentru a aduna informații despre Donald Trump, informații care mai târziu erau publicității și care au pus un semn serios de întrebare cu privire la independența lui Donald Trump. Deci, este un stil de campanie american (n.r. Campania din PNL).

Putem să ne imaginăm că și alte persoane sunt nemulțumite de candidatura lui Florin Cîțu la șefia PNL, persoane care probabil au obținut această informație din Statele Unite. Asta ne arată cât de importantă este această luptă pentru putere în PNL.

Toate acestea vor avea, însă, consecințe nu numai asupra PNL, ci și asupra guvernării în România. Riscurile de instabilitatea sunt foarte mari. PNL nu este așa cum este Partidul Republican din Statele Unite, deși există din ce în ce mai evident o tabără trumpistă în interiorul PNL. Și am văzut foarte bine ce sa întâmplat în Statele Unite cu Partidul Republica, cum a devenit prizonier al unei minorități aggressive, iar aceste lucruri se pot întâmpla și în PNL cu efecte asupra guvernării.

Ascultă:

 
Politologul Cristian Pirvulescu, despre Florin Cîțu și contravenția sa din SUA