Kosovo: afirmare prin sport în arena internațională

Micul stat din Balcani, cel mai nou de pe harta Europei, încearcă să depășească blocajul din arena politică internațională prin intermediul sportului. Jocurile Olimpice sunt ocazia ideală de a se pune pe hartă prin sport. Și, cu rezultate demne de remarcat.

După cum transmite ediția europeană a Politico, milioane de oameni din întreaga lume au urmărit cum două sportive din Kosovo, Nora Gjakova și Distria Krasniqi, au câștigat medaliile de aur la categoriile lor de greutate, în concursul de judo.

Iar aceste triumfuri au plasat Kosovo, care numără mai puțin de 2 milioane de locuitori, printre țările de top la Jocurile Olimpice de la Tokyo în ceea ce privește medaliile de aur câștigate raportate la populație.

După cum declara Kushtrim Krasniqi, ofițer de presă pentru Comitetul olimpic al Kosovo, „astfel de victorii ne fac să uităm că suntem mici și ne fac suficient de buni pentru a lupta împotriva celor din ligile mari” .

Și exact asta încearcă să facă Kosovo pe mai multe fronturi.

Țara desfășoară o campanie de mai mulți ani pentru a obține recunoașterea internațională ca națiune independentă și pentru a se alătura în cele din urmă organizațiilor majore precum ONU și UE.

În prezent, aproximativ 100 de țări recunosc independența Kosovo. România nu se numără printre acestea.

Dar dorința de a se alătura ONU s-a lovit efectiv un zid, din cauza opoziției inamicului din timpul războiului din 1999, Serbia și a aliaților săi precum Rusia.

De altfel, după cum observă Politico, reticența Serbiei s-a putut observa și în felul în care presa din această țară a informat despre cele două medalii, cu titluri precum „Așa-zisul Kosovo câștigă aurul la Tokyo” sau referindu-se la țară ca la „provincia sudică a Serbiei” - în ciuda faptului că Kosovo și Serbia concurează una împotriva celeilalte și, bineînțeles, sunt punctate separat.

Radiodifuzorul public din Serbia, RTS, a întrerupt brusc difuzarea meciului în care Gjakova a câștigat medalia de aur, susținând că nu mai are echipă redacțională disponibilă la fața locului.

Dar, după cum reamintește Radio Free Europe, aderarea la UE pare o perspectivă foarte îndepărtată pentru Kosovo. Discuțiile sub egida UE pentru o soluționare permanentă a diferendului dintre Kosovo și Serbia, ca un pas esențial pe lungul drum spre aderare, nu au dus nicăieri de ani de zile.

Cu toate acestea, Kosovo a avut mai mult succes pe tărâm sportiv, obținând accesul în organizațiile sportive majore, cum ar fi FIFA și UEFA sau în Comitetul Olimpic Internațional.

Campionii de la Tokyo urmează unei alte vedete de judo kosovare, Majlinda Kelmendi, care a câștigat aurul la Jocurile Olimpice de la Rio 2016 și a fost prima campioană mondială de judo din Kosovo după declararea independenței în 2008.

Ea a spus că acceptarea Kosovo în Comitetul Olimpic Internațional în 2014 „a fost una dintre cele mai semnificative recunoașteri pe care le-a obținut țara la nivel internațional”.

Decizia i-a ajutat pe politicienii kosovari să facă lobby pentru acceptarea în altă organizații. La scurt timp, au urmat FIFA și UEFA.

O satisfacție simbolică

Iar aceste străpungeri în plan sportiv le oferă cetățenilor din Kosovo măcar satisfacția simbolică a unor participări internaționale, după atâtea dezamăgiri în ceea ce privește recunoașterea țării.

După cum spun, mândri, oficialii kosovari, de acum înainte, când un diplomat de la Priștina se va întâlni cu un omolog străin, acesta din urmă va putea spune : „Bineînțeles, am auzit de Kosovo, voi sunteți foarte buni la judo”.

Și, rămânând în sfera sportivă, să reamintim un rezultat recent, care nu ne face deloc plăcere : România – Kosovo 25-30, în preliminariile Campionatului European de handbal masculin, meci jucat în luna martie. Acel sport în care, cu decenii în urmă, România câștiga de patru ori titlul mondial...

De unde se vede că, de multe ori, ambiția și motivația pot depăși bariere politice sau financiare – pentru că, dincolo de a fi cea mai nouă țară de pe harta Europei, Kosovo este și una dintre cele mai sărace.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 4 august 2021