Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un militant belarus, dispărut la Kiev

kiev.jpg

Kiev, Ucraina Image source: pixabay.com

Un militant belarus, reprezentantul unui ONG care îi ajută pe compatrioţi săi care au fugit din Belarus din cauza represiunii, a dispărut ieri la Kiev, a anunțat organizaţia sa pe Telegram, notează AFP.

UPDATE:  Vitali Şişov a fost găsit spânzurat într-un parc din Kiev, în apropiere de zona în care locuia, a anunțat poliția care precizează că a fost deschisă o anchetă pentru "crimă".

 

Vitali Şişov, şeful Casei belaruse în Ucraina, a ieșit ieri dimineață să alerge în Kiev, dar nu s-a mai întors, a precizat ONG-ul pe care îl reprezintă. El nu a putut fi contactat pe telefonul său mobil.

Organizaţia pentru drepturile omului Viasna a indicat pe Telegram că, potrivit prietenilor lui Vitali Şişov, acesta a fost urmărit de "străini" în timp ce făcea jogging.

Potrivit Casei belaruse, poliţia şi mai mulţi voluntari au lansat căutări, inclusiv folosind câini, în zona în care bărbatul făcea jogging, dar până în prezent fără rezultat.

Numeroşi belaruşi au fugit din ţara lor, frecvent în Ucraina, Polonia şi Lituania, pe fundalul unei represiuni feroce a oricărei contestări în ţara lor, o fostă republică sovietică situată între Rusia şi UE şi condusă cu o mână de fier din 1994 de preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

 

Afacerea Şişov vine la o zi după incidentul cu atleta belarusă Kristina Timonovskaia care a declarat că a fost obligată să se retragă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi ameninţată cu repatrierea forţată pentru că a criticat federaţia naţională de specialitate pe reţelele sociale.

 

Atleta care a primit luni o viză umanitară din partea Poloniei a declarat că se teme că va fi încarcerată dacă se întoarce în ţara ei, care a văzut mii de arestări şi exilări forţate ale opozanţilor, precum şi lichidarea multor ONG-uri şi media independente.