Xi Jinping, vizită oficială în Tibet

xi_jinping.jpg

Președintele Chinei, Xi Jinping
Image source: 
AFP via rfi.fr

Președintele Chinei, Xi Jinping se află într-o vizită în Tibet, prima vizită efectuată de un preşedinte chinez pe "Acoperişul Lumii" în ultimii 31 de ani, relatează AFP care citează presa chineză.

Liderul de la Beijing a sosit încă de miercuri în localitatea Nyingchi, din sud-estul regiunii autonome, dar agenţia de stat Xinhua a anunțat vizita abia vineri, la 48 de ore de la eveniment.

Vizita sa coincide cu marcarea a 70 de ani de la invadarea Tibetului de către trupele comuniste, un eveniment sărbătorit la Beijing ca o "eliberare paşnică".

Până acum doar un preşedinte chinez în exerciţiu a mers în vizită în Tibet de la fondarea Republicii Populare Chineze în 1949: Jiang Zemin, în iulie 1990.

Înainte de a deveni preşedinte, Xi Jinping a mers şi el în Tibet. Acest lucru s-a întâmplat în iulie 2011, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a "eliberării paşnice" a Tibetului. Xi Jinping era atunci vicepreşedinte al Chinei.

Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea naţională, Xi Jinping a salutat la coborârea din avion o mulţime îmbrăcată în costume tradiţionale, fluturând drapelul Chinei.

Xi Jinping a luat joi un tren cu destinaţia Lhasa, capitala tibetană.

După revoltele anti-chineze din 2008, Beijingul a investit masiv în Tibet în speranţa de a combate influenţa lui Dalai Lama, liderul spiritual tibetan care trăieşte în exil în India din 1959. Protestele nu au dispărut însă, apărând sporadic sub forma autoincendierii unor călugări budişti devotaţi lui Dalai Lama.