Ambasadorul României la Paris: România și Franța, relații excelente. Președinția franceză a UE din 2022 ne va da ocazia să colaborăm și mai mult pe dosare importante

luca_paris_0.jpg

Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța. Image source: RFI România

Relația dintre România și Franța este una excelentă, spune ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, în cadrul unui interviu pentru RFI România acordat cu prilejul Zilei Naționale a Franței. Este vorba despre o relație istorică, dezvoltată pe toate planurile. Cele două țări au și un parteneriat strategic, România este menționată de Franța într-un cerc restrâns al celor care sprijină operațiunile din Sahel. Și foarte important, privind spre  viitor, președinția franceză a UE din 2022 ne va da ocazia să colaborăm și mai mult pe dosare importante. spune ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu.

Luca Niculescu: Relația dintre România și Franța este una excelentă. Între noi există o relație istorică, densă, puternică, pe care o cunoaștem foarte bine și pe care o reflectați foarte bine și la RFI România. 

Faptul că există RFI România în România este și o dovadă a acestei relații foarte bune. Există trecutul. Există prezentul. Există și viitorul, evident. 

Avem un parteneriat strategic între țările noastre. Acest parteneriat a fost reîntărit printr-o declarație politică cu ocazia vizitei președintelui Klaus Iohannis la Paris în urmă cu doi ani și jumătate. 

Apoi a fost semnată foaia de parcurs a Parteneriatului Strategic între cei doi prim-miniștri acum câteva luni. Vă voi da exemplu, un moment simbolic, dacă doriți.  Prima vizită pe care președintele Macron a făcut-o într-o țară după ce a câștigat alegerile în 2017 a fost în România. Sigur că a existat tradiționala vizită la Berlin, dar imediat după aceea vizita a fost la București. Există o relație economică foarte bună, despre care, de asemenea, s-a vorbit foarte des la  RFI România. 

Schimburile noastre comerciale sunt de aproape 10 miliarde de euro. Cam atât erau în perioada de dinainte de criză. A fost acest fantastic sezon România - Franța, despre care s-a vorbit mult și care a prilejuit sute de evenimente românești în Franța și franceze în România. 

Acest fapt ne-a permis să ne cunoaștem și mai bine. Există cooperare descentralizată. Sunt sute de înfrățiri între orașe și comune din Franța și orașe și comune din  România. Nu există un domeniu în care să nu avem o relație importantă, în care să nu existe o afinitate puternică între țările noastre. 

Rep: „Câştigăm viitorul” este tema ediţiei din 2021. Este o dublă referire referire la bătălia sanitară purtată de francezi, dar şi la pregătirea necesară a armatei pentru „angajamente mai dure, de înaltă intensitate, sprijinite pe materiale de înaltă tehnologie”. În ceea ce privește România, aceasta va trimite în luna octombrie 45 de militari în misiunea Takuba, care acționează în regiunea Sahel din Africa și al cărei scop este combaterea grupărilor teroriste. A fost un sprijin salutat de Franța. Pe de altă parte, Parisul a fost un susținător constant al Bucureștiului în ceea ce privește parcursul european. În acest moment în care vorbim despre reconstrucție european, dar și despre securitate, cum se plasează relația celor două țări?

LN: După cum spuneam, relația dintre România și Franța este foarte bine dezvoltată pe toate palierele. Vorbeați despre forța Takuba la care România va participa. Acest lucru a fost salutat de președintele Macron, de ministrul apărării, de ministrul de externe. Fiecare ambasador a primit astăzi un document cu desfășurarea ceremoniei. Chiar în documentul pe care l-am primit astăzi la ceremonie, într-o notă scurtă în care sunt menționate puține țări este menționată și România ca participând la această forță care este pe cale de a fi desfășurată în Sahel. 

La fel cum spuneați, trăim într-o lume cu multă imprevizibilitate, în care amenințările vin din multe părți. Pentru Europa vin și din Sud, vin și din Est. Este bine ca toți partenerii europeni să fim capabili să răspundem acestor provocări care vin din mai multe părți. Va exista și președinția franceză a Uniunii Europene anul viitor, ceea ce ne va da ocazia să colaborăm și mai mult pe dosare importante. 

Există viitorul legat de planul de reziliență, care vine ca urmare a unei inițiative franco-germane aprobate și avansată apoi de Comisia Europeană. În toate aceste proiecte România este parte. 

România este un actor activ în Uniunea Europeană. Lucrăm foarte bine cu Franța, dar și cu ceilalți parteneri europeni. Dar poate că în lunile următoare, o dată cu președinția franceză a Uniunii Europene atenția pe această relația bilaterală în context european va fi și mai mare.

 

Franţa a reluat, miercuri, după pauza de anul trecut provocată de pandemie, tradiţia paradei militare de Ziua Naţională. A fost o ceremonie marcată de prudenţa sanitară în condițiile în care ţara încearcă să evite un al patrulea val epidemic cu foarte contagioasa variantă Delta a coronavirusului. Despre ceremonia de miercuri din capitala Franței, dar și despre relațiile bilaterale vorbește la RFI România ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu (AUDIO).

 
Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, intervievat de Andreea Orosz