Iranul a lansat producția de uraniu îmbogățit (AIEA)

uraniu_iran.png

Instalație de centrifugare prezentată cu ocazia Zilei naționale a energiei nucleare, Teheran, Iran, 10 aprilie 2021
Sursa imaginii: 
Reuters via France24

Prin lansarea procesului tehnologic de producere a uraniului îmbogățit, autoritățile de la Teheran sunt cu un pas mai aproape de a rupe definitiv relațiile cu țările occidentale, potrivit unui raport confidențial al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), citat de Reuters.

Producerea uraniului îmbogățit la un nivel de până la 20% ar putea ajuta Teheranul să dezvolte o armă nucleară, pe care puterile europene au descris-o ca fiind o amenințare a negocierilor privind relansarea acordului nuclear iranian din 2015.

Acest proces, prin care Iranul susține că intenționează să producă combustibil pentru un reactor nuclear destinat cercetării, a fost criticat și de Statele Unite, care au declarat că acest nou proiect este „un mare pas înapoi”.

Reprezentanții celor trei puteri europene semnatare ale acordului – Regatul Unit, Franța și Germania („E3”) – au precizat clar că decizia Teheranului ar complica, chiar submina, discuțiile cu privire la relansarea acordului.

Puterile occidentale au condamnat deja anul acesta proiectul Iranului de a produce uraniu neîmbogățit, care încalcă Planul comun acțiune (JCPOA) încheiat la Viena în vara anului 2015.

JCPOA interzice Teheranului să lucreze cu uraniu, dat fiind că acest metal poate fi utilizat pentru a produce o bombă nucleară.

În aprilie anul trecut, în capitala Austriei au fost inițiate discuții indirecte între Statele Unite și Iran pentru ca cele două țări să se angajeze din nou ca parte a acordului. Discuțiile au fost amânate pentru data de 20 iunie, fără a fi stabilită nicio dată pentru reluarea lor.

Îngrijorare

Fostul președinte american Donald Trump a denunțat acordul în 2018 și a reintrodus sancțiunile împotriva Iranului și astfel condițiile pactului nu i s-au mai aplicat, treptat, Teheranului.

Un raport confidențial al AIEA indică faptul că agenția ONU a confirmat că Iranul a început demersurile pentru producerea uraniului îmbogățit.

Într-un comunicat de presă comun, „E3” și-a exprimat „marea îngrijorare” cauzată de „încălcarea gravă de către Iran a angajamentelor asumate”.

„Iranul nu are o nevoie urgentă credibilă astfel încât să continue activitățile de producere a uraniului îmbogățit. Aceste demersuri constituie o etapă cheie în dezvoltarea unei arme nucleare” susține ”E3”, denunțând „încălcarea continuă de către Iran a acordului nuclear” și solicită autorităților de la Teheran să „pună capăt tuturor activităților pe care le desfășoară, care încalcă termenii JCPOA”.

La Washington, Departamentul de Stat a denunțat decizia Teheranului, înștiințând că SUA nu va stabili nicio dată pentru discuțiile cu privire la relansarea acordului.

„Este îngrijorător faptul că Iranul alege să nu-și respecte în continuare angajamentele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat în cadrul unei conferințe de presă, subliniind că „intențiile Statelor Unite sunt sincere și că își doresc relansarea acordului”.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24