Chile: o indiancă mapuche a fost aleasă președinte al Adunării Constituante

Procesul de elaborare a noii Constituții a Chile a început la sfârșitul săptămânii trecute cu alegerea unei femei indiene de origine mapuche în calitate de președinte al Adunării Constituante.

„Această Adunare va transforma Chile”, a declarat Elisa Loncón, indiană mapuche, profesoară de filologie la Universitatea din Santiago, îmbrăcată în haine tradiționale, după ce a urcat la tribuna parlamentului și a salutat în mapudungun, limba poporului mapuche. Lingvista a subliniat că acesta este un vis împărtășit de toate comunitățile din Chile, în toată diversitatea lor, ”visul de a avea grijă de Mama Pământ, de a avea acces la drepturile sociale și la dreptul la apă”.

Indienii Mapuche reprezintă o civilizație străveche, contemporană cu civilizația Inca. Cea mai mare parte a indienilor Mapuche locuiesc astăzi în zona centrală și de sud a Chile și în Sud-Vestul Argentinei, inclusiv Patagonia.

Elisa Loncón, care ocupă unul dintre cele 17 scaune rezervate pentru popoarele indigene, a fost aleasă în turul al doilea obținând 96 de voturi din 155 în cadrul Adunării, la sfârșitul unei zile marcate de o suspendare de aproape trei ore a sesiunii, din cauza ciocnirilor dintre poliție și demonstranți care aveau loc în același timp în afara vechiului Parlament.

O parte dintre cei 155 de aleși pentru a elabora noua Constituție, după câteva luni pline de proteste sociale, au cerut retragerea forțelor speciale din centrul capitalei, motiv pentru care ședința a fost până la urmă suspendată.

Adunare paritară

Această Adunare, care va lucra la noua lege fundamentală timp de minimum nouă luni și maximum douăsprezece, este paritară. „Este pentru prima dată când cetățenii au reușit să aleagă un organism care să scrie o Constituție”, subliniază pentru AFP Claudio Fuentes, profesor la Universitatea Diego Portales (UDP).

La sfârșitul votului din 15 și 16 mai, corpul noilor constituanți părea a fi foarte eterogen. Candidații independenți reprezintau 40% dintre aleși, în detrimentul listelor întocmite de partidele tradiționale.

Pentru mulți analiști, această Adunare Constituantă „este o reprezentare mai apropiată de cum trebuie să arate Chile”, cu activiști de mediu, lideri ai comunității, avocați, profesori, jurnaliști, economiști, dar și gospodine.

Reprezentanții partidelor politice tradiționale sunt minoritare și nicio forță politică nu are o treime necesară pentru veto, deliberările necesitând aprobarea a două treimi.

„Există o ruptură foarte profundă între societate și instituții, ceea ce pune întrebări asupra rolului partidelor politice”, explică Marcela Rios, reprezentant al  Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) din Chile.

 

Referendum nou în 2022

Dintre membrii Constituantei, aproximativ douăzeci s-au alăturat demonstrațiilor de protest din stradă, care au izbucnit încă din 18 octombrie 2019. Declanșat inițial de o creștere a prețului biletului de metrou din Santiago, protestul s-a transformat rapid într-o mișcare fără precedent împotriva inegalităților sociale.

Confruntate cu amploarea protestelor, care au culminat pe 25 octombrie 2019 când 1,2 milioane de chilieni demonstrau pe străzile din Santiago, partidele politice au ajuns la un acord istoric pentru un referendum privind o modificare a Constituției, în cele din urmă  votată de 79% de cetățeni.

Mulți manifestanți s-au pronunțat împotriva textului votat în 1980, pe care îl consideră coloana vertebrală a sistemului economic ultraliberal înființat sub conducerea lui Augusto Pinochet (1973-1990) și o frână pentru orice reformă socială. "Este o lumină de speranță", a declarat pentru AFP Ingrid Villena, o avocată în vârstă de 31 de ani, specializată în violența împotriva femeilor.

La celălalt capăt al spectrului ideologic, candidatul dreptei conservatoare Marcela Cubillos, ex-ministru al guvernului președintelui Sebastian Piñera, care militează împotriva referendumului, vrea să apere palmaresul a trei decenii de democrație, „cel mai bun din istoria Chile”.

La finalul lucrărilor, noua Constituție va fi supusă unui nou referendum în 2022. În caz de respingere, textul actual va rămâne în vigoare.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24