Europenii resping ideea unui summit UE-Rusia propus de Germania și Franța

5bb88b0d-0220-4eeb-a8f7-f17cd7bfc67f.jpg

summit UE iunie 2021
Se vor privilegia „angajamente selective” în domenii „de interes pentru UE”
Sursa imaginii: 
European Union

Concluziile summitului UE de la Bruxelles nu au reținut ideea franco-germană de reluarea a întâlnirilor la nivel înalt cu Rusia. Propunerea franco-germană i-a iritat pe est europeni si i-a lezat pe unii vestici. 

Europenii și rușii trebuie își vorbească punctual și sectorial, dar reuniunile la nivel înalt – suspendate odată cu anexarea Crimeii de catre Moscova- nu revin pe agenda UE. 

UE adoptă aici linia propusă de Comisia Europeană, anume aceea de a se distanța de Rusia, păstrând totuși o cale de dialog punctual posibil, „într-un format care rămâne a fi decis”. 

Va fi vorba despre „angajamente selective” în domenii „de interes pentru UE” ce vor fi stabilite de Comisia Europeană și de Înaltul Reprezentant Josep Borrell. Subiectele pot fi climatul, criza sanitară sau nuclearul iranian. 

Pe de alta parte, UE reafirmă cele cinci principii enunțate deja în 2016 care ghidează relația cu Rusia și îi cer astfel acesteia să respecte acordurile de Minsk privind integritatea teritorială a Ucrainei. 

La fel, europenii amintesc de angajamentul lor privind Parteneriatul Oriental - din care Republica Moldova face parte. 

In fine, este vorba și despre atitudinea tot mai agresivă a Rusiei pe care UE dorește s-o pedepsească, cerând Comisiei Europene să pună pe mai masă noi sancțiuni economice. 

Dar o majoritate de state membre UE sunt de acord că relația cu Rusia nu se poate limita doar la sancțiuni și la expulzări ale diplomaților, așa cum este cazul de la o vreme. 

România crede și ea că un dialog structurat cu Moscova este necesar acum. „Este important, după pararea mea, să găsim o modalitate prin care să exprimam cu multă fermitate poziția noastră bazată pe valori, dar pe altă parte în chestiuni globale să găsim un canal de comunicare”, a declarat Klaus Iohannis presei,  la Bruxelles. 

In urma reuniunii între Vladimir Putin și Joe Biden care a avut loc saptamâna trecută la Geneva, Franța și Germania propuseseră reluarea summiturilor UE-Rusia. 

Acest lucru nu putea fi pe placul țărilor baltice și al est europenelor. In plus Olanda s-a opus categoric, făcând referire la doborârea în 2014 a zborului MH17 deasupra Ucrainei, soldată cu 298 de victime, majoritatea olandeze. 

Concluziile summitului subliniază că UE va continua să ofere sprijin Olandei în acest caz aflat de anul trecut în fața justiției olandeze.