Tulsa, oraș obligat să se privească în oglinda istoriei--interviu cu Scott Ellsworth

Scott Ellsworth, profesor de istorie la Universitatea statului Michigan

Istoricul Scott Ellsworth, profesor la facultatea de studii afro-americane de la Universitatea statului Michigan,  și-a consacrat o bună parte a carierei științifice iluminării, smulgerii din voită uitare a unui eveniment tragic al complicatei și întunecatei istorii rasiale americane, masacrul de la Tulsa, în statul Oklahoma. Prima sa carte consacrată subiectului multă vreme tăinuit,  MOARTE ÎNTR-O ȚARĂ A FĂGĂDUINȚEI, a fost publicată în 1982.  Luna trecută, Scott Ellsworth a revenit în librării cu un volum-bilanț, încununare a efortului memorialistic de o viață, UN ORAȘ AMERICAN ÎN CĂUTAREA DREPTĂȚII.

S-au împlinit, la 31 mai, 100 de ani de la cel mai cumplit act de barbarie rasială din istoria Statelor Unite.  Atît de infierbintat rasial era burgul segregat încît o minusculă scinteie, o șoaptă răuvoitoare,  amplificată de o fițuică de scandal, despre un gest  adolescentin necugetat sau poate neînțeles, a împins ființe umane la cele mai inimaginabile cruzimi. Pornită din fața închisorii districtuale--unde încercase să pătrundă pentru a-l linșa pe lustragiul negru de 19 ani care flirtase cu o liftieră albă în vîrstă de 17 ani--gloata albă și-a croit drum spre nord, angajîndu-se în prelungite schimburi de focuri cu franctirori negri constituiți în formațiuni defensive și lăsînd în urmă, după o dezlănțuire de 20 de ore stinsă doar prin decretarea legii marțiale în ziua următoare, 1 iunie,  la prînz, prăpăd de moarte, jaf și distrugere. În cartierul negru Greenwood, unul dintre cele mai prospere din America, doar o clădire-două au rămas în picioare. Morții, majoritatea aruncați  în gropi comune, n-au fost numărați serios niciodată: în arhiva municipală au fost înscriși 36; comisia de investigare a crimelor de la Tulsa, autorizată în 1996 și care și-a finalizat deliberările, cu un raport, în 2001, a mai adăugat trei. Ziarul local Tribune a numărat 63, apoi 176. Astăzi evaluările variază  între 75 și 300. Aproape 100 de suspecți au fost inculpați, nici unul condamnat. Șeful poliției, John Gustafson, deferit instanței printre altele pentru neintervenție și pactizare cu agresorii, s-a ales doar cu o simplă concediere, în iulie 1921. Istoria întunecată a incidentelor rasiale de la Tulsa, multă vreme obnubilată, a fost reînviată. Ea este predată în școlile publice din 2002, și figurează oficial de anul trecut în programa analitică statală.  La 19 mai, ultimii trei martori oculari la grozăvie au depus mărturie la Washington în față comitetului juridic al Camerei, iar  la 1 iunie președintele Biden a evocat acel spasm de inumanitate într-un discurs solemn ținut în chiar locul unde s-a aprins scînteia ucigașă a urii rasiale.

Scott Ellsworth:  Am 67 de ani, m-am născut și am crescut în Tulsa. La 10-11 ani auzeam, ocazional, istorisiri despre acea răbufnire de violență: cadavre plutind pe fluviul Arkansas, mitraliere, avioane. Adulți discutau despre masacru, dar cînd mă apropiam schimbau subiectul sau vorbeau în șoaptă. În toamna lui 1975 am ales acel masacru ca subiect al lucrării universitare de diplomă, m-am întors acasă și am început documentarea. Momentul de răscruce a fost primul interviu cu un supraviețuitor. Atunci au început lucrurile să capete sens. Asta se întîmpla acum 45 de ani. De atunci mă ocup--cu întreruperi--de acest subiect.

Reporter:  Țineți trează amintirea. Cum au trăit, cum s-au luptat cu amintirea cele două comunități?

Scott Ellsworth:  Adevărul este că istoria masacrului a fost ascunsă vreme de o jumătate de secol. Documente oficiale au fost furate și probabil distruse, articole au fost tăiate din colecții de ziare. Cele două cotidiene din Tulsa cu proprietari albi au făcut tot posibilul să ignore masacrul vreme de aproape 50 de ani, iar cercetătorii  care s-au aplecat asupra subiectului și au încercat să scrie despre el au fost, pînă în anii '70, amenințați cu moartea. Ironia este că nici în comunitatea neagră subiectul n-a existat în spațiul public. Ziarul afro-american local, Oklahoma Eagle n-a scris, ani de-a rîndul, nimic. Motivul este că mulți supraviețuitori au trăit experiențe oribile, traumatice, și n-au vrut să-și împovăreze copiii și nepoții cu acele amintiri. Au preferat să treacă sub tăcere acel cumplit eveniment.

Reporter:   Cum s-a ajuns de la tăcere la frenezia comemorativă de astăzi?

Scott Ellworth:  Au fost cîteva etape. în 1968, un jurnalist afro-american din Tulsa, Don Ross, a publicat în Oklahoma Eagle prima serie de articole despre masacru. Așa a dispărut taboo-ul în comunitatea neagră. În 1982 a fost publicată prima mea carte despre masacru, MOARTE ÎNTR-O ȚARĂ A FĂGĂDUINȚEI, care a  întredeschis ușa rememorării în comunitatea albă. Primul mare salt înainte s-a produs în 1995 cînd, o săptămînă după aruncarea în aer a Centrului Administrativ Federal din Oklahoma City, populara emisiune matinală TODAY a teleretelei NBC și-a deplasat întreaga echipă la Oklahoma City pentru transmisiuni în direct. Don Ross i-a dat un exemplar al cărții mele unuia dintre amfitrionii emisiunii, Bryant Gumbel. TODAY a consacrat un segment masacrului cu ocazia comemorării a 75 de ani de la eveniment.

Reporter:  Restul e, cum se spune, istorie, subiectul trecînd în circuitul mediatic național și global. Care a fost, pe acest parcurs, importanța Comisiei de Investigare a masacrului, al cărei consilier științific ați fost,  și care a fost soarta recomandărilor ei, în special a celei privind despăgubirile?

Scott Ellsworth:  Am intervievat mai bine de 300 de persoane în Tulsa, am identificat trei locuri unde aveam motive serioase să credem că se află gropi comune ale victimelor.  Ne-am împleticit însă în politica zilei, și prima tentativă de localizare a gropilor a fost oprită. Comisia a votat în favoarea despăgubirilor pentru cei aproximativ 150 de supraviețuitori atunci în viață, recomandarea a fost înaintată Parlamentului statal și guvernatorului, care au refuzat să plătească. Supraviețuitorii au primit în schimb cîte o medalie suflată cu aur.

Reporter:  A fost vreo consecință penală pentru făptași?

Scott Ellsworth:  Nu, nici una.  Nici o zi de pușcărie pentru nici unul dintre cei care au ucis, incendiat, jefuit, vandalizat în 1921. Un juriu a fost constituit, dar era America anilor '20: juriul, totalmente alb,  a dat vina pe negri.

Reporter:  Lucrarea dvs. memorială a culminat luna trecută cu încă o carte despre Tulsa,  UN ORAȘ AMERICAN ÎN CĂUTAREA DREPTĂȚII,  apărută la editura Dutton. Ce elemente noi aduce acest volum întru clarificarea misterelor și zonelor de umbră ale tragediei de acum 100 de ani?

Scott Ellsworth:  Scriu despre marele mister al gropilor comune--în octombrie trecut am localizat una dintre ele. Scriu despre lupta pentru despăgubiri, manevrele legale--procesele, recursurile. În toată lumea, nu doar în Statele Unite, traversăm o perioada pe care o numesc "epoca re-evaluării". E vorba despre un mare efort de a înțelege și accepta trecutul, un efort de memorie, cu bune și rele. Decenii de-a rîndul, Tulsa a încercat să ascundă întîmplări oribile, dar în ultimii ani a fost obligată să se privească  în oglinda istoriei, și este acum înaintea restului lumii în privința confruntării cu propriul trecut.

Reporter:  Confruntarea cu trecutul are, cum spuneați, dimensiuni universale, e în spiritul momentului.  Care este, în acest context, semnificația comemorarilor centenare, ce lecții trebuie învățate, de ce este important pentru omenire să  cunoască adevărul,  să-și amintească?

Scott Ellsworth:  Ne aflăm, după moartea lui George Floyd,  la o răscruce, aici și în întreaga lume. Vorbim despre rasism, despre violența împotriva populației de culoare Unele dintre lucrurile de învățat sunt pozitive.  Masacrul de la Tulsa e și istoria unei comunități de mare curaj, care s-a luptat să-și păstreze patrimoniul, și cînd l-a pierdut a reconstruit.  E o poveste profund umană, și e important ca lumea s-o audă.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor: http://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Scott Ellsworth intervievat de Radu Tudor, corespondent RFI in SUA