PSD, reclamat la socialiștii europeni pentru colaborarea cu AUR. Negrescu: E o prostie, AUR e ca USR

negrescu.jpg

Image source: 
Facebook / Victor Negrescu

Deputatul PNL, Alexandru Muraru, solicită intervenţia urgentă a conducerii socialiştilor europeni pentru a opri colaborarea dintre PSD şi partidul neo-fascist AUR. În Romania a luat naştere o alianţă contra naturii: Socialiştii români sunt aliaţi cu fasciştii pentru a da jos Guvernul, apreciază liberalul. "Am făcut apel către Partidul Socialiştilor Europeni să condamne public şi să împiedice imediat orice cooperare politică sau asociere între Partidul Social Democrat din România şi Alianţa pentru Unirea Românilor", completează Muraru care este reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei. 
Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, spune la RFI că demersul e fără sens și acuză folosirea unei funcții publice într-un joc politic.

" În România a luat naștere o alianță contra naturii: Socialiștii români sunt aliați cu fasciștii pentru a da jos Guvernul. Este pentru prima dată, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când PSD ar pregăti și vota o moțiune de cenzură alături de un partid extremist, de factură neo-fascistă.

Practic, prin această acțiune politică, formațiunea social-democrată s-ar întoarce în urmă cu 30 de ani, când colabora deschis cu formațiuni extremiste, antisemite, fasciste. 

În lumina acestor evenimente de pe scena politică și din Parlamentul României, unde în mod dubios se conturează o opoziție toxică, am transmis o scrisoare liderului Partidului Socialiștilor Europeni, Sergei Stanishev, Președintelui Grupului S&D din Parlamentul European, Iratxe García, precum și tuturor euro-deputaților membri S&D, aducându-le în atenție procesul de formare a unei înțelegeri între PSD și AUR, în forul suprem al democrației de la București. Practic, PSD și AUR sunt singurele partide din opoziție iar o eventuală moțiune le unește într-un proiect politic fără echivoc.

Întăresc această afirmație și prin faptul că, în numeroase acțiuni care emană din activitatea parlamentară, fie la votul în plen sau la comisii, PSD și AUR votează cot la cot. (...) 

Lăsând la o parte faptul că această moțiune nu este decât un alt gest de disperare al social-democraților sortit eșecului, alarmant este faptul că poate crea un precedent pentru cooperarea în viitor între PSD și AUR, care nu numai că ar da partidului AUR mai multă putere prin asocierea cu cel mai mare partid politic din Parlament, dar ar și îndepărta PSD de valorile europene. 

În scrisoarea adresată liderului socialiștilor europeni, am semnalat faptul că urmările acestei asocieri de neconceput între un partid membru cu drepturi depline al PSE și un partid politic neofascist, xenofob, homofob și anti-european vor fi grave și pentru socialiștii europeni. ", se arată în scrisoarea semnată de deputatul liberal Alexandru Muraru. 

"Scrisoarea este o prostie. Se folosește o funcție publică care are legătură cu  un subiect extrem important, cel referitor la combaterea antisemitismului și xenofobiei,  pentru jocuri politice care au legătură cu moțiunea.", declară la RFI, europarlamentarul PSD, Victor Negrescu. 

 Sunt speriați că moțiunea va trece și atunci caută orice  mijloc pentru a denigra acest demers.

Or, de ce spun că această scrisoare nu-și are rostul, pentru că AUR a votat în trecut alături de PNL și USR și am văzut lideri ai PNL care au lăudat acest partid, ceea nu  s-a întâmplat la nivelul PSD care deseori este criticat de acest partid . Ce înseamnă această scrisoare?

Dacă AUR votează pentru moțiune înseamnă că sunt, nu stiu, asociați cu noi, iar dacă AUR nu votează înseamnă că PNL și USR sunt aliați cu AUR? Nu-și are sensul. Noi facem apel la toți parlamentarii, indiferent de culoarea politică să citească această moțiune, o pot citi și cei de la celelalte partide, și evident cei de la Putere și  sperăm să voteze cât mai mulți, pentru că e vorba de a schimba un act guvernamental.

Or, Partidul Social Democrat a spus foarte clar, încă de la început, după alegerile parlamentare, că nu se va alia cu AUR pentru formarea unui guvern. Acesta a fost mesajul nostru după alegerile parlamentare.(...) Eu m-am exprimat cu privire și la USR și la AUR. Am spus că cele două partide sunt antisistem, și că ambele partide nu au o fibră democratică. ", susține  Victor Negrescu. 

Noi ne propunem, într-adevăr, să schimbăm acest Guvern din prisma faptului că nu are o activitate adecvată,  a gestionat prost pandemia, sunt probleme acum și cu PNRR și cu măsurile pentru sprijinirea populației, nu se respectă promisiunile referitoare la pensii și alocații. 

Despre asta este vorba. Acum, sincer, cred că discuția se duce într-o zonă care nu are legătură cu realitatea. Ei caută practic să denigreze această moțiune, Nu știu cum pot să o facă. Sunt speriați că poate reprezentanți din PNL, din USR, cei de la minorități, cei de la UDMR ar putea vota moțiunea și atunci vin cu astfel de scrisori.

Eu cred că primul lucru pe care trebuie să-l facă ei este să vadă în interiorul formațiunilor lor pe acei lideri care au un discurs de acest tip extremist, spune eurodeputatul.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 

 
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu, în dialog cu Andreea Orosz