Val de asasinate politice în Irak

Irakul este zguduit de un val de asasinate politice care durează de luni de zile și care a luat viața a zeci de protestatari, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile. La Bagdad, a avut loc recent o manifestație pentru a protesta împotriva acestor infracțiuni și împotriva impunității de care profită cei care le execută și cei care ordonă, dar puțini sunt cei care mai au curajul să participe la astfel de manifestații...

Asaad Zalzali are 37 de ani, este jurnalist și a lucrat pentru mai multe media înainte de a se alătura canalului Al-Hurra. Munca sa a fost răsplătită cu mai multe premii, cu toate acestea, el se află acum în „exil” în propria țară. „Am fost ținta amenințărilor și chiar a împușcăturilor în 2017 și 2018 din cauza unor cazuri sensibile pe care le investigam. Am fugit de aceste amenințări pentru a locui în Erbil, unde lucrez pentru Al-Hurra, un canal american".

Aceste amenințări au devenit și mai intense pe măsură ce conflictul din Irak a determinat o confruntare între Statele Unite și Iran, ai cărui aliați politici sunt cei care controlează politica din Irak. „Așadar, sunt în bătaia a trei focuri: primul este legat de munca mea de investigație, al doilea de participarea mea la demonstrațiile populare din octombrie 2019 și al treilea de presa americană pentru care lucrez. De fiecare dată când lucrez la un reportaj, mă gândesc la testamentul meu. Ar trebui să-l scriu sau nu? "

Omorât în ​​fața casei sale din Bagdad ...

Această mărturie este emblematică pentru valul de teroare dezlănțuit în Irak. În 2019, au izbucnit proteste în toată țara pentru a critica corupția și indolența politică din Irak. Aceste mitinguri au fost reprimate și soldate cu câteva sute de manifestanți uciși. De atunci, țara este scena asasinatelor comandate (aproximativ 30), a tentativelor de asasinare și a răpirilor.

Țintele: protestatarii care participă la demonstrații anti-guvernamentale, precum Ehab Al-Ouazni care a fost asasinat pe 9 mai și jurnaliști precum Ahmed Hassan, care a fost rănit grav a doua zi din cauza împușcăturilor în cap. În ultimele luni, au fost înlăturate și alte figuri ale societății civile irakiene, cum ar fi politologul Hicham Al Hachemi, care a fost ucis în iulie în fața casei sale din Bagdad.

„Mobilizare Populară”

Pentru mulți, natura acestor asasinate oferă indicii despre identitatea asasinilor, după cum consideră Belkis Wille membru al organizației pentru drepturile omului Human Rights Watch. „Acești indivizi purtau arme, uneori în plină zi și nu trădau nicio urmă de frică în timp ce asasinau sau răpeau pe cineva în mijlocul străzii.

Așadar, presupunem că acești indivizi aparțin unor grupuri armate foarte puternice care pot opera fără a fi pedepsiți. Grupurile la care ne gândim și asupra cărora cad toate suspiciunille sunt cele ale „Mobilizării Populare” datorită legăturilor foarte puternice pe care le au cu autoritățile și datorită ușurinței cu care pot obține arme".

Acestea sunt grupuri paramilitare formate în 2014 pentru a lupta împotriva jihadiștilor grupului Statul Islamic care preluaseră controlul asupra unor porțiuni mari din teritoriul irakian. După unii, grupurile „Mobilizării populare” sunt foarte apropiate de Iran, țară vecină și foarte influentă în Irak.

Mai multe anchete au fost deschise oficial după zeci de asasinate țintite în ultimele luni, dar fără rezultate concrete. Prin urmare, impunitatea celor care execută și celor care ordonă crimele este aspru criticată de foarte mulți irakieni.

O violență nepedepsită care pune o povară grea asupra societății irakiene, așa cum explică Belkis Wille: „Din păcate, aceste asasinate au avut consecințele urmărite de grupurile armate: reducerea la tăcere a vocilor critice și reducerea numărului de mitinguri”.

Dincolo de indignarea multor irakieni, se simt și consecințele politice ale acestui val de teroare.

În ultimele săptămâni, mai multe partide politice au cerut boicotarea alegerilor legislative, programate pentru octombrie 2021.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de rfi.fr