Armistițiu Israel-Hamas. Fota: Fiecare tabără câștigă ceva, dar per ansamblu, umanitatea pierde

armistitiu_israel_hamas_iulian_fota.png

Palestinienii sărbătoresc în stradă, în Gaza, armistițiul dintre Israel și Hamas (Sursa foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)
Palestinienii sărbătoresc în stradă, în Gaza, armistițiul dintre Israel și Hamas (Sursa foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Armistițiul dintre Israel și Hamas pune capăt în primul rând pierderilor de vieți omenești nevinovate. O spune la RFI directorul general al Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota, care atrage însă atenția că există și alte mize importante ale acordului de încetare a focului.

Armistițiul dintre Israel și Hamas a fost încheiat după un conflict militar de 11 zile, soldat cu aproape 250 de morți, dintre care 65 erau copii.

Ambele tabere au revendicat victoria. Iulian Fota crede că există argumente și de o parte și de alta: ”Asta se întâmplă de fiecare dată. După fiecare confruntare militară de felul ăsta, fiecare tabără reclamă victoria și într-un fel, fiecare tabără câștigă ceva din această confruntare, ăsta este un paradox, poate, al acestei relații complicate dintre Israel și Hamas. Hamasul trăiește și supraviețuiește din conflict și din contestarea continuă, inclusiv militară, a Israelului și încă o dată Hamas a arătat că poate să pună în pericol Israelul, deci aici are de ce să-și asume un rol victorios (...). Pe de altă parte, Israelul are și el argumentele sale în a pretinde victoria. În primul rând, a reușit să distrugă o cantitate mare de armament, pe care Hamasul o acumulase și pe care ar fi urmat să o folosească împotriva Israelului. Din nou, a nu știu câta oară, au fost distruse tuneluri, au fost identificate structuri de comandă și Hamasul plătește un preț greu pentru toate aceste acțiuni militare întreprinse împotriva Israelului”.

 

Valentin Naumescu: Hamas a comis o eroare teribilă

 

Armistițiu între Israel şi Hamas, după 11 zile de conflicte militare

 

Israelian de origine română de lângă Tel Aviv: Nu putem continua să ne urâm unii pe alţii

 

Medic la un spital din Fâşia Gaza: Cu greu facem faţă întregii situaţii

 

În opinia sa, ”Israelul reconfirmă succesul unui efort de pregătire foarte complex și al unor tehnologii pe care le folosește, pentru că ne-am convins cât de util și cât de eficient este acest Iron Dome. Acesta este un aspect important, care are și miză comercială, pentru că deja văd state care cochetează cu ideea de a importa un astfel de sistem”.

Iulian Fota consideră că ”per ansamblu, oamenii au pierdut și de o parte și de alta și umanitatea pierde, ca în orice conflict militar, pentru că au murit mulți oameni nevinovați și în Gaza, dar și în Israel”.

 
Iulian Fota, despre armistițiul dintre Israel și Hamas