Tunelurile subterane ale Hamas din Fâșia Gaza (decriptaj France24)

tunel_hamas.png

Ieșirea de partea israeliană a frontierei dintr-un tunel despre care Israel susține că a fost săpat dinspre teritoriul palestinian de către luptătorii Hamas. Fotografie din 18 ianuarie 2018
Sursa imaginii: 
© Jack Guez, AFP via France24

Israelul a anunțat recent că a neutralizat rețeaua subterană de tuneluri folosită de organizația Hamas ca bază militară. Jurnaliștii France24 încearcă să decripteze această infrastructură secretă, construită și folosită de mai mulți ani de organizația palestiniană și să afle dacă, într-adevăr, isreelienii și-au atins obiectivul.

"Guvernul lui Netanyahu a dat o lovitură importantă asupra Hamas prin raidurile aeriene vizând rețeaua subterană Hamas, care reprezintă un punct esențial din perspectiva tacticii și strategiei pentru mișcarea palestiniană", spune Antoine Mariotti, jurnalist la France 24 și fost corespondent la Ierusalim.

Conform estimărilor israeliene, această rețea are o lungime de câteva sute de kilometri, din care porțiuni însumând peste 100 de km ar fi fost distruse de ultimele raiduri israeliene.

"Ținta noastră este un sistem elaborat de tuneluri sub Gaza, în principal în nord, și nu numai. Este o rețea pe care membrii Hamas o folosesc pentru a se deplasa, pentru a se ascunde și pentru a se adăposti”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene pentru presa străină, Jonathan Conricus.

Preocuparea prinicipală a  Israelului

Labirintul din coridoare de beton construit de grupurile armate palestiniene, dotate cu șine, cabluri de telefon și de curent și alte utilități, a devenit preocuparea principală a Israelului în ultimii ani, întrucât Hamas folosea intens această rețeaua subterană în încercarea de a scăpa de radarele israeliene.

Inițial, tunelurile au apărut ca răspuns la blocada israeliană impusă enclavei după lovitura de stat care a permis mișcării Hamas în 2007 să preia controlul asupra Gaza și erau folosite în special pentru a alimenta clandestin populația cu bunuri și alimente din Egipt.

Mohamed Deif, comandantul suprem al brigăzilor Ezzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas, este, potrivit serviciilor israeliene, la originea strategiei incursiunilor terestre prin intermediul tunelurilor subterane. În 2013, armata israeliană a descoperit un culoar lung de 2,5 km care lega statul evreu de Fâșia Gaza.

„Rețelele subterane din Gaza au fost obiectivul oficial al războiului din 2014, când israelienii au anunțat că vor să distrugă toate tunelurile care treceau pe sub granița cu teritoriul controlat de palestinieni”, amintește Antoine Mariotti, care a vizitat unul dintre aceste tuneluri ca parte a unui reportaj difuzat pe France 24.

În timpul campaniei din 2014, Hamas a folosit aceste tuneluri, suficient de înalte pentru ca un om să poată sta în picioare, pentru a se infiltra în Israel. Potrivit Centrului strategic Begin-Sadat de la Universitatea Bar-Ilan din Tel Aviv, palestinienii au reușit atunci să ucidă 11 soldați israelieni în trei atacuri separate.

Amenințare strategică

În 2017, un raport oficial aducea acuzații premierului Benjamin Netanyahu și armatei israeliene că au pregătit prost țara pentru această amenințare „strategică” în timpul conflictului din 2014.

De atunci, statul evreu a dezvoltat diverse metode pentru a distruge aceste tuneluri sau a preveni formarea acestora, inclusiv construirea unei centuri subterane echipată cu senzori care detectează orice activitate de foraj și ar trebui să marcheze, adânc în subsol, granițele cu Fâșia Gaza.

Dacă amenințarea unei incursiuni a fost evitată, actuala rețea subterană - supranumită de către israelieni „Metroul Gaza”, demonstrează că Hamas rămâne capabil, în ciuda supravegherii israeliene, să păstreze secretul cu privire la capacitățile și arsenalul său.

„În ciuda superiorității sale militare și tehnologice covârșitoare, statul evreu, chiar și cu un număr considerabil de atacuri aeriene efectuate de la începutul conflictului, nu a reușit să împiedice Hamas să lanseze rachete chiar dacă Fâșia Gaza se află sub blocadă”, subliniază Antoine Mariotti.

”Or, toate aceste rachete trebuie fabricate și ascunse undeva, în special în subsolul Gaza, la fel cum liderii și executivii mișcărilor palestiniene sunt suspectați că se adăpostesc sub pământ pentru a scăpa de supravegherea continuă israeliană și de atacurile aeriene".

Tunelurile ”alimentează toate fanteziile”

Problema tunelurilor din Gaza face, de asemenea, obiectul unui război de comunicare între armata israeliană, care frecvent abordează subiectul pe contul său de Twitter, și Hamas, a cărui rețea subterană a fost lăudată pe parcursul ultimilor ani de mai mulți oficiali palestinieni.

Săptămâna trecută, armata israeliană a realizat o diversiune, prin transmiterea unei declarații de presă potrivit căreia trupele israeliene atacau Gaza, astfel încât „prima linie de apărare” a mișcării armate s-a refugiat în tuneluri, potrivit Jerusalem Post.

Apoi, forțele aeriene israeliene, care dețin rachete anti-buncăr, au lansat o campanie masivă de bombardament, ucigând „un număr mare” de combatanți și distrugând infrastructura cheie din Hamas.

Este imposibil de întocmit un bilanț concret al atacurilor asupra tunelurilor din Gaza de la începutul conflictului, la fel cum este dificil de aflat care este adăpostul real al atacatorilor Hamas.

„În realitate, foarte puțini oameni dețin informații despre starea actuală a tunelurilor Hamas, inclusiv serviciile israeliene, care știu perfect ce se întâmplă în această enclavă, dar nu neapărat în subsolul acesteia”, mărturisește Antoine Mariotti.

În concluzie: „Problema tunelurilor, care alimentează toate fanteziile, face parte din războiul de comunicare pe care îl duc cele două părți, dar servește și pentru a justifica continuarea operațiunilor din Gaza, în timp ce rachetele Hamas continuă să atace Israelul".

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24