Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bosnia Herțegovina: Cum abuzează politicienii de ”Legea defăimării”

presa.jpg

Sursa imaginii: 
inforadar.ba

Revista Presei Europa Plus:

- Numărul cazurilor de amenințări, intimidare și punere sub acuzare a jurnaliștilor de investigații din Bosnia Herțegovina este într-o creștere alarmantă.

- Compania americană Compania PayPal dorește să-și consolideze poziția pe piața din Muntenegru.

- Unul din cei mai importanți actori din Albania a pierdut lupta cu coronavirusul...

Libertatea presei nu înregistrează progrese în Bosnia Herțegovina, ba chiar dimpotrivă: numărul cazurilor de amenințări, intimidare și punere sub acuzare a jurnaliștilor de investigații și în special a celor care publică materiale critice la adresa partidelor de la putere este în creștere, transmite publicația inforadar.ba.

Marko Divković, președintele Asociației jurnaliștilor din Bosnia Herțegovina spune că, la nivel național, se înregistrează 1,3 atacuri fizice la adresa unui jurnalist, mai ales împotriva celor care fac investigații privind averilor politicienilor. ”Nu e de mirare că țara noastră se află abia pe locul 53 în topul mondial al libertății presei”, spune el

Politicienii abuzează de așa numita ”Lege a defăimării”, în vigoare în această țară, astfel încât jurnaliștii și organele mass media care scriu împotriva guvernului sunt din ce în ce mai des dați în judecată și de multe ori condamnați, explică Elvir Padalović, jurnalist la portalul independent de știri Buka.

”Este totuși încurajator faptul că Curtea Constituțională a invocat articolul 10 din convenția Europeană a drepturilor omului și că a subliniat că nu poate exista o societate democratică fără o presă liberă. Dar toate aceste lucruri costă și ne epuizează. Toate aceste plângeri penale nu au decât un scop: slăbirea și dacă se paote distrugerea libertății presei...”, spune jurnalistul, despre  procesul care i-a fost intentat de un politician de rang înalt.

 

PayPal vrea să se extindă în Muntenegru

Compania PayPal, unul din cei mai mari furnizor de servicii pentru plățile online la nivel mondial, dorește să-și consolideze poziția pe piața din Muntenegru, negocierile cu guvernul în acest sens fiind în plină desfășurare, a declarat ministrul muntenegrean pentru administrație publică și informatizare, Tamara Srzentic, potrivit publicației rtcg.me

Ea a reamintit că PayPal a intrat pe piața locală încă din 2011, cetățenii putând face plăți în acest sistem începând din 2014.

”Există un mare interes din partea cetățenilor pentru acest tip de servicii și lucrăm în acest sens, inclusiv cu Ambasada statelor Unite pentru a extinde serviciile PayPal în Muntenegru”, a spus ministrul, care a subliniat că în timpul pandemiei plățile online au cunoscut o creștere accentuată.

”Continuăm negocierile cu PayPal dar și cu un alt mare furnizor de servicii bancare online, al cărui nume nu-l putem dezvălui deocamdată. Guvernul și Banca Centrală sunt foarte interesate în acest sens, dar decizia finală ține și de interesele economice pe care aceste mari companii le au în regiune”, a precizat ea.

Autoritățile analizează practicile și experiența în domeniul plăților online din țările din regiune dar și din UE pentru a îmbunătăți și crește comerțul electronic în țară și a stabili strategii eficiente în acest domeniu extrem de important pentru economia națională, a mai declarat demnitarul.

 

Milan Kundera tradus în albaneză

« La lenteur » (Lentoarea), primul roman scris de Milan Kundera în limba franceză, a fost tradus în limba albaneză de fostul ministru al culturii din această țară, doamna Mirela Kumbaro și lansat în Albania cu ocazia Zilei Europei, transmite publicația balkanweb.com.

Ca și în celelalte romane ale sale, precum ”Înșelăciunea”, ”Identitatea”, ”Ignoranța” sau ”Nejustificata ușurință de a fi”, cartea păstrează un raport fascinant cu memoria și caută să discearnă în aceasta între partea conștientă și cea subconștientă, exluzând orice fel de judecată morală, comentează publicația.

Milan Kundera a fugit din țara sa natală, Cehoslovacia, în anii 1970 și s-a refugiat în Franța. Rămâne în istoria literaturii ca unul din cei mai importanți scriitori care a prezentat lumii libere situația de dincolo de Cortina de Fier.

 

Actorul Gulielm Radoja a încetat din viață

Gulielm Radoja, unul din cei mai importanți actori din Albania, a încetat din viață după o luptă grea și dureroasă cu coronavirusul, transmite publicația gazeta-shqip.com

”Mi se pare de necrezut, e o realitate pe care nu pot să o accept. Am impresia că va apărea pe scenă în orice moment...

Ministrul sănătății ne-a propus să-l mutăm la un spital din străinătate dar eu și familia am hotărât să nu-l mutăm de la spitalul din Durrës, unde primea îngrijiri la fel ca în orice spital din străinătate. Medicii albanezi au făcut tot ce a fost posibil. În ultima fază nu mai putea vorbi, comunicam doar din priviri...”, a povestit pentru publicația citată fiul actorului, Redi Radoja, pianist care trăiește de mai mulți ani în Franța.

Descendent al unei familii persecutate politic de regimul comunist, actorul Gulielm Radoja avea o carieră de peste 30 de ani în cinematografie. A jucat nenumărate roluri de neuitat pentru publicul albanez, pentru care a primit titlul oficial de ”Artist emerit” din partea președintelui Albaniei, precizează publicația citată.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Svetislav Dragovic – Bosnia Herțegovina

Luka Sitarica - Muntenegru

Kridens Laci - Albania

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 18 mai 2021