Vot la Londra, în condiții de distanțare socială și atmosferă relaxată

20210506_094925.jpg

Secție de votare în nordul Londrei
Multe secții de votare în Londra sunt deschise în școli
Image source: 
Petru Clej

În Marea Britanie se votează într-un mega-scrutin - alegeri parlamentare în Scoția și Țara Galilor, alegerea primarului și Adunării Londrei, alegerile locale în Anglia. Iată și o experiență personală la votare

Ora 10:30 , o secție de votare în nordul Londrei, într-o școală primară evreiască în imobilul unei foste secții de poliție desființate acum vreo 10 ani, cu ziduri înalte care reflectă măsurile de securitate adoptate de comunitatea evreiască până și în această țară renumită pentru nivelul de toleranță.

La intrare doi voluntari oferă măști celor care nu au deja și gel dezinfectant. Înăuntru, în sala de sport a școlii, sunt două mese, care reprezintă cele două rânduri de adrese acoperite de secția de votare, unde sunt așezate câte două persoane.

Mă întreabă adresa și numele, mă găsesc pe listă și fără să-mi ceară să mă identific în vreun fel îmi dau trei buletine de vot și un creion bine ascuțit.

Mă îndrept către locul de vot, în fapt un pupitru cu două locuri despărțite printr-un paravan unde se votează.

Trei buletine, patru voturi

Primul buletin de vot este pentru primar, cu lista celor 20 de candidați (număr record), care au două pătrățele în dreptul numelui: prima preferință și a doua preferință.

Secție de votare în nordul Londrei
În Londra sunt în total circa 4000 de secții de votare
Image source: 
Petru Clej

Este ales candidatul care obține majoritatea absolută a voturilor exprimate la prima preferință, iar dacă niciunul nu îndeplinește această condiție atunci rămân primii doi clasați cărora li se adiționează voturile în favoarea lor din partea celorlalți candidați la a doua preferință. În fapt, este un scrutin cu două tururi, în care al doilea tur are loc instantaneu.

Celelalte două buletine sunt pentru Adunarea Londrei: unul cu lista de partide (în total 18) pentru întreaga Londră și cealaltă pentru candidații în circumscripție (în speță la mine Barnet and Camden, cu cinci candidați).

Adunarea Londrei are 25 de membri dintre care 14 sunt aleși prin scrutin majoritar uninominal cu un tur în circumscripții, iar restul de 11 prin scrutin proporțional de listă cu prag de 5%, care determină componența pe ansamblu a Adunării.

Ies din secție și fac o poză a clădirii. Selfie-urile din interiorul secției sunt descurajate de Comisia Electorală, care reglementează procesul de alegeri în Marea Britanie, care în schimb încurajează publicarea pe rețelele sociale a selfie-urilor din afara secțiilor, care pot fi un exemplu pentru rude și prieteni de a veni la vot.

Urnele se închid la orele 22, iar buletinele de vot se numără automat prin scanare, ceea ce înseamnă că rezultatele vor fi cunoscute probabil vineri dimineața.

Afluența este destul de redusă – aici alegerile au loc întotdeauna joia – mulți oameni sunt la lucru, iar cei care vin sunt foarte relaxați, așa cum este întreaga atmosferă la secția de votare, una din cele circa 4.000 din capitală unde electoratul total depășește șase milioane, printre care și sute de mii de cetățeni UE, cei mai numeroși fiind români. Cât despre interesul românilor pentru alegeri, aste cu totul altă discuție.