UK: Anchetă oficială cu privire la finanțarea renovării apartamentului oficial al prim-ministrului Boris Johnson

boris_johnson.jpg

Boris Johnson
Boris Johnson este acuzat că nu a declarat donații private pentru renovarea apartamentului său oficial
Image source: 
Sky News

Comisia Electorală din Marea Britanie a declanșat o anchetă oficială cu privire la finanțarea renovării apartamentului prim ministrului Boris Johnson de la reședința sa oficială 10, Downing Street. Premierul Johnson este acuzat că nu a declarat donații private în acest caz.

Comisia electorală, un organism independent care supraveghează procesul electoral și finanțarea partidelor politice, a declarat miercuri că a găsit “motive întemeiate pentru a suspecta că s-ar fi putut produce o infracțiune sau infracțiuni”.

Premierul Johnson a fost supus unei presiuni crescânde pentru a declara modul în care a fost plătită renovarea, după ce săptămâna trecută fostul său consilier, Dominic Cummings, a susținut că premierul a plănuit ca donatorii de partid să “plătească în secret” lucrările, unde premierul Johnson locuiește cu partenera sa Carrie Symonds și copilul lor.

Un purtător de cuvânt a refuzat să spună dacă premierul Johnson a primit inițial un împrumut pentru acoperirea costurilor, însă Downing Street a insistat că premierul Johnson, care este și lider al Partidului Conservator “a acționat în conformitate cu codurile de conduită și legea electorală corespunzătoare”.

Din email-uri divulgate în presă, a reieșit că Lordul Brownlow a oferit Partidului Conservator o donație de 58.000 de lire sterline anul trecut, care ar fi urmat să acopere costul renovării apartamentului, dar din acești bani doar 15.000 de lire ar fi fost declarați la Comisia Electorală.

Actualul scandal survine înaintea scrutinului din 6 mai, când vor fi alese Parlamentul Scoției, Adunarea legislativă a Țării Galilor, primarul și Adunarea Londrei, precum și consiliile județene în Anglia.