Alexandra Bulat are șanse să fie aleasă primul consilier județean român din Regatul Unit

alexandra_bulat1.png

Alexandra Bulat
Alexandra Bulat candidează cu șanse de a fi aleasă consilier județean în Cambridgeshire
Image source: 
Petru Clej

În alegerile locale din Anglia din 6 mai au dreptul de a alege și a fi aleși cetățenii din țările Uniunii Europene rezidenți în Marea Britanie. În județul Cambridgeshire candidează cu șanse bune de a fi aleasă româncă Alexandra Bulat.

Alexandra Bulat candidează în circumscripția Abbey din orașul Cambridge, capitala comitatului (echivalentul județului) Cambridgeshire din estul Angliei, din partea Partidului Laburist. 

Circumscripția (divizia) Abbey din orașul Cambridge avea un consilier Laburist de la alegerile precedente, care s-a retras lăsând un loc liber de candidat pentru care a fost selecționată Alexandra.

În 2017 Laburiștii au avut în Abbey un avans de doar 3% față de Partidul Liberal Democrat (40% - 37%), dar Alexandra spune că acum lupta se va da aici în Partidul Laburist și Partidul Verzilor. Scrutinul este unul majoritar uninominal cu un singur tur.

Ea este însă conștientă că Partidul Laburist care a câștigat doar șase din cele 61 de mandate de consilier județean în Cambridgshire nu poate obține aici o majoritate absolută și cel mai bun rezultat la care poate spera este ca Partidul Conservator, condus pe plan național de prim ministrul Boris Johnson, să-și piardă aici majoritatea absolută în consiliul județean, iar Laburiștii să poată prelua puterea alături de Liberal Democrați.

Alexandra a fost activă după decizia Marii Britanii de a ieși din UE în apărarea drepturilor cetățenilor europeni rezidenți aici, iar aceasta a fost o temă importantă în actuala campanie, după cum a explicat ea într-un interviu la RFI.

Alexandra Bulat: În orașul Cambridge cel puțin 1/6 dintre rezidenți sunt cetățeni UE, în zona unde candidez eu sunt 8000 de votanți dintre care cel puțin 1000 cetățeni europeni.


Alexandra Bulat
Alexandra Bulat apără mandatul de conilier județean deținut de Partidul Laburist în circumscipția Abbey
Image source: 
Alexandra Bulat Facebook

În fiecare zi când fac campanie bat la ușile oamenilor, discut politicile noastre la nivel local și chiar întâlnesc mulți europeni, cred fiecare al cincilea cetățean cu care vorbesc este european, inclusiv mulți români, iar unii dintre ei nici nu știau că pot vota în alegerile locale.

Este important să amintim oamenilor că pot vota în alegerile de pe 6 mai, chiar dacă Brexit a avut loc deja, noi locuim aici, plătim impozite locale și este important să ne exprimăm opiniile în politică, indiferent care ar fi ele.

Reporter: Care este atitudinea pe care ați întâlnit-o la potențialii votanți români din Cambridge?

AB: Ca în fiecare grup sunt opinii diferite. Pe ansamblu cetățenii UE susțin mai degrabă partidele de centru-stânga sau de stânga, în Cambridge.

Eu am scris o scrisoare distribuită votanților din UE care locuiesc în Abbey în care am explicat ce am făcut eu. M-am implicat în politică în anul acesta, dar înainte am lucrat în diferite proiecte cu comunitatea românească din UK, cu comunitatea cetățenilor UE din Marea Britanie, am colaborat cu consiliul local Cambridge ca să ajut cetățenii europeni să-și asigure drepturile după Brexit.

În scrisoare am spus și ce voi face eu dacă voi fi aleasă în consiliu ca să avem o populație mai informată, ca drepturile să ne fie asigurate și cred că de aceea mulți cetățeni din Cambridge se gândesc să voteze pentru Partidul Laburist, pentru mine în consiliul județean pentru că văd că sunt cineva care chiar a făcut ceva înainte să intru în politică și înainte să candidez.

Nici eu la început când am ajuns în Marea Britanie nu era prea bine informată și cred că este foarte important să avem europeni în general, inclusiv români, implicați în politică, oameni care să ne reprezinte interesele.

Rep: Ați discutat cu români din Cambridge. Ce-și doresc ei de la aceste alegeri?

AB: Opiniile sunt destul de similare cu cele ale cetățenilor britanici, din punctul de vedere al impactului Coronavirus asupra economiei, ce se va întâmpla cu job-urile, cu diverse proiecte care merg mai încet acum din cauza pandemiei.


Alexandra Bulat
Alexandra Bulat trăiește în Marea Britanie din 2012
Image source: 
Alexandra Bulat Facebook

Deci toate persoanele care plătesc taxe locale au aceleași dorințe într-un fel – doresc facilități mai bune de reciclare a gunoiului, să nu avem gropi pe străzi, să avem școli mai bine finanțate în zonă, grădinițe, dar cred că foarte mulți nu sunt bine informați și ar vrea să aibă mai mult contact cu politicienii care să vorbească mai mult pe plan local cu cetățenii UE, inclusiv românii.

Cred că foarte puțini politicieni în Marea Britanie văd comunitatea de europeni ca o comunitate foarte importantă pentru alegeri și eu încerc să amintesc colegilor mei din Partidul Laburist, dar și din celelalte partide, că trebuie să implicăm comunitatea de cetățeni europeni, nu doar pentru că putem vota în alegeri locale și vom vota, dar pentru că suntem o parte foarte importantă a economiei locale, din forța de muncă. Politicienii din Marea Britanie ar trebui să vorbească mai mult cu noi, europenii din UK.

Candidații în circumscripția Abbey din Cambridge pentru alegerea consiliului județean Cambridgeshire din 6 mai sunt următorii:

Alexandra Bulat (Partidul Laburist)

Rosie Ansell (Partidul Liberal Democrat)

Timothy James Haire (Partidul Conservator)

Jeremy Caddick (Partidul Verzilor)

Alexandra Bulat este absolventă a University College Londra (UCL), master al Universității Cambridge și doctor în sociologie politică al UCL. Ea trăiește în Marea Britanie din 2012.

 
Ascultați interviul cu Alexandra BULAT realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ