Primarul Iașului inculpat în dosarul „Blocul din Sărărie"

mihai_chirica_pagina_lui.jpg

Primarul Iașului Mihai Chirica
Sursa imaginii: 
Facebook / Mihai Chirica

Primarul municipiului Iași a declarat la RFI România că așteaptă o comunicare oficială a instituțiilor statului referitor la acuzațiile aduse în dosarul instrumentat de DIICOOT și BCCO în care au fost audiați funcționari ai primăriei, patronii unui ziar local, avocați și notari.

Potrivit unor surse din DIICOT, Mihai Chirica ar avea calitatea de inculpat. El ar fi acuzat de omisiunea sesizării, infracțiune pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă. Procurorul de caz nu ar fi dispus măsuri preventive împotriva lui Chirica.

Audiat ore întregi într-un dosar instrumentat de DIICOT, Mihai Chirica spune că „ în momentul în care m-aș simți vinovat nu trebuie să îmi ceară nimeni să fac un pas înapoi. De nicăieri. E o tensiune puternică în România pe care o resimt și eu. Sunt sigur că înțelepciunea și legea vor funcționa

Unul dintre patronii unui ziar local din Iași a fost reținut în urma audierilor de la DIICOT în afacerea „Blocul din Sărărie”.

Inculpat în dosar mai este și Vasile-Gabriel Harabagiu, fost viceprimar al Iașului, în prezent city-manager al orașului. S-au făcut mai multe rețineri.

Dosarul a pornit de la imobilul construit de patronii unui ziar local din Iaşi pe un teren aparţinând Primăriei. Numai că în loc de pensiune s-a construit un bloc de locuințe iar unele apartamentele au fost deja vândute.

Comunicatul BCCO

"Ieri, 26 aprilie, polițiștii de combatere a criminalității organizate din Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, au efectuat 23 de percheziții domiciliare, în municipiile Iași și București. 26 de persoane au fost conduse la audieri.

La data de 26 aprilie a.c., polițiștii de combatere a criminalității organizate din Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, au efectuat 23 de percheziții domiciliare, în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșiri infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu în formă continuată și instigare la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual.

Din cercetări a reieșit că, grupul infracțional organizat ar fi avut și ar avea drept scop scoaterea din patrimoniul unei instituții publice a unui teren, prin deturnarea obiectului contractului încheiat cu o instituție publică, utilizându-se manopere dolosive și documente falsificate, în paguba autorității deliberative.

Toate acestea ar fi avut consecință inducerea în eroare a instituției publice și maximizarea profitului în favoarea persoanelor bănuite de comiterea faptelor. Instituția publică ar fi fost deposedată de terenul pe care l-ar fi adus ca aport în cadrul asocierii inițiale, ieșit definitiv din folosința sa, alături de beneficiile neîncasate stabilite conform obiectului nerealizat al asocierii.

Obligațiile asumate de societatea comercială prin contractual încheiat cu instituția publică nu ar fi fost respectate și nu ar fi fost edificată o pensiune conform autorizației de construcție, ci un imobil de apartamente, care ar fi fost vândute după dezmembrarea imobilului la notariat, către diverse persoane fizice.

De asemenea, ar fi fost dezmembrat și cedat ilegal dreptul de folosință asupra terenului instituției publice, fără acordul acesteia.

Prejudiciul estimat este de aproximativ 2 milioane de lei."