Ședință CSAT, cu “o miză extraordinară”: Trebuie stabiliți pașii de urmat: politic, diplomatic și militar

csat.jpg

.Ședință CSAT, cu “o miză extraordinară”: Trebuie stabiliți pașii de urmat: politic, diplomatic și militar. Sursa foto> https://csat.presidency.ro/

Ședința CSAT de astăzi are “o miză extraordinară pentru că practic în Consiliul Suprem de Apărare a Țării se sintetizează toate informațiile de la instituțiile care au abilitarea legală de a evalua acest moment și se iau deciziile în legătură cu pașii de urmat: politici, diplomatici și militari pentru a poziționa România cât se poate de clar alături de partenerii săi euroatlantici” explică la RFI Cristian Diaconescu, fost ministru de externe.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării se reunește, mar'i, într-o ședință convocată de președintele Klaus Iohannis pentru a discuta despre tensiunile din zona Mării Negre și comasarea trupelor la granița de est a Ucrainei.

„Îi asigur pe români că noi suntem pe fază”, spunea șeful statului joia trecută când a convocat ședința. Ședința va începe la ora 16.00 și va avea loc la Palatul Cotroceni.

"În cadrul ședinței ar trebui să se stabilească care sunt măsurile necesare pentru a apăra România la frontiera estică a NATO” mai spune Cristian Diaconescu.

Pe masa discuțiilor se va afla și situația din regiunea Mării Negre.

"Este în primele trei zone de criză de pe glob. Este o problemă, din păcate notorie, tocmai prin simultaneitatea și succesiunea uneori extrem de periculoasă a crizelor dezvoltate în această zonă, explică Cristian Diaconescu.

“Din această perspectivă este absolut necesar să avem un proiect de securitate și stabilitate pe care să-l negociem în regiune și după aceea să-l aducem în dezbatere mai ales în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Ceea ce mi se pare cel mai complicat într-o astfel de situație este să găsesc solidaritatea și coeziunea înăuntrul Alianței Nord-Atlantice sau în zona europeană față de cea transatlantică pentru că se poate vedea că există o oarecare diferență în ceea ce privește reacțiile între Washington și statele europene în legătură cu evenimentele din Ucraina”.