Marea Britanie impune sancțiuni unor străini, prin noua lege anticorupție

fratii_gupta.jpg

Frații Gupta
Frații Gupta sunt acuzați de fapte grave de corupție în Africa de Sud
Image source: 
https://economictimes.indiatimes.com/

Marea Britanie a impus luni sancțiuni împotriva a 22 de persoane, inclusiv 14 ruși, acuzate de implicare în fapte serioase de corupție. Acestea sunt primele sancțiuni de acest fel aplicate în temeiul unei noi legi inspirate după cea din Statele Unite, numită Magnițki.

"Corupția are un efect coroziv, întrucât încetinește dezvoltarea, drenează bogăția națiunilor mai sărace și menține poporul prins în sărăcie. Ea otrăvește fântâna democrației", a declarat ministrul de externe Dominic Raab, anunțând sancțiunile în Camera Comunelor

Cei 14 ruși vizați au fost implicați în ceea ce guvernul britanic a descris drept o fraudă de 230 de milioane de dolari, cazul descoperit de Serghei Magnițki, un avocat decedat în închisoare în Rusia, după acuzații de fraudă masivă făcută de el împotriva unor demnitari din Rusia.. Printre aceștia se numără Dmitri Klyuev, identificat ca proprietar al Băncii Universale de Economii din Rusia.

Marea Britanie i-a vizat, de asemenea pe Ajay, Atul și Rajesh Gupta, frați de origine indiană, aflați în centrul unui scandal de corupție din Africa de Sud, care a contribuit la căderea fostului președinte Jacob Zuma. Aceștia sunt acuzați în Africa de Sud că și-au folosit relația cu Zuma pentru a profita financiar și pentru a influența numirile de demnitari. Frații Gupta și Zuma au negat săvârșirea unor ilegalități.

Au fost impuse sancțiuni și împotriva a trei persoane acuzate de corupție în Honduras, Nicaragua și Guatemala, inclusiv facilitarea mitei pentru a sprijini un cartel major de trafic de droguri.

Noua lege conferă guvernului puterea de a-i sancționa pe cei despre care spune că sunt implicați în mod credibil în cele mai grave încălcări ale drepturilor omului și în acte de corupție. Măsurile includ înghețarea activelor din Marea Britanie precum și interzicerea întrării lor pe teritoriul Regatului Unit.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că salută sancțiunile britanice, spunând că acestea consolidează eforturile de combatere a corupției la nivel global. Mai mult de 2% din Produsul Intern Brut global se pierde din cauza corupției în fiecare an, iar corupția majorează costul afacerilor pentru companii individuale cu până la 10%, conform cifrelor guvernamentale.