Ce se întâmplă cu Planul Național de Redresare și Reziliență?

ghinea_barna.jpg

Vicepremierul Dan Barna și ministrul investițiilor și proiectelor europene Cristian Ghinea în conferință de presă la sediul Guvernului, martie 2021
Sursa imaginii: 
Facebook / Florin Cîțu

Întrebarea a devenit ieri acută, odată cu informația potrivit căreia documentul elaborat la București a fost retrimis expeditorului de către Bruxelles, cu unele observații.

Vicepremierul Dan Barna a afirmat că Executivul european ar fi transmis că nu dorește să finanțeze anumite componente, precum irigațiile. În timp ce colegul său de partid, ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, asigură că nu este vorba de vreo respingere a planului de către Comisia Europeană.

El a precizat că planul României nici nu a fost trimis oficial, că lucrurile sunt încă la stadiul negocierilor până la termenul de 30 aprilie și că de-abia după trimiterea oficială se va putea vorbi de aprobare, în termen de vreo două luni.

”Am trimis de la minister 1.000 de pagini de propuneri, pe care Comisia se uită și, după observațiile lor, aducem modificări, negociem. Toate țările procedează așa. Fiind negocieri, nu vreau să dau detalii pe toate componentele, vreau doar să zic că se lucrează intens”, a spus Cristian Ghinea într-o intervenție telefonică la Digi 24.

El a mai afirmat că sunt state membre care deja au anunțat că nu-și vor depune la timp planurile naționale, iar dacă România va depăși termenul, nu o va face cu mult, ci doar cu o întârziere de câteva săptămâni.

Într-adevăr, chiar în aceste zile se discută despre Italia, care ar putea întârzia prezentarea planului național. Și vorbim nu doar despre un stat fondator, cu o experiență instituțională mai mare. Ci și despre principalul beneficiar al Planului European de Redresare și o țară cu un guvern de uniune națională, creat anume pentru a duce la bun sfârșit planul național.

Totuși, un semnal că situația din România este serioasă vine chiar de la președintele Klaus Iohannis.

El a convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern și din alte zone care lucrează pe planul național, pentru a evalua semnalele Comisiei Europene și a contribui la îmbunătățirea proiectului românesc.

”Noi am lucrat intens și sub mare presiune, cum același lucru s-a întâmplat în toate statele din Uniune” – a precizat președintele. El a arătat că planul reprezintă o noutate pentru toate guvernele și că erau de așteptat dificultăți în elaborarea planurilor naționale.

Potrivit președintelui, dificultatea numărul 1 constă în faptul că se doresc reforme profunde, dar, în același timp, într-o perioadă foarte scurtă - și aceasta este dificultatea a doua.

Președintele Iohannis a dat însă asigurări că România va fi pregătită să absoarbă cele 30 de miliarde de euro care i se cuvin din acest plan european.

Nu de aceeași părere este și liderul PSD, Marcel Ciolacu. El a criticat în termeni duri ceea ce a numit ”respingerea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, afirmând că ministrul Cristian Ghinea ”a stat două ore cu oficialii europeni” și i s-ar fi interzis prin ”secret de serviciu” să vorbească despre ”acest eșec”.

Fără a dramatiza situația, trebuie spus că ea este serioasă. Este adevărat că România nu se află nici pe departe în cea mai proastă situație, dacă e să ne comparăm cu state membre cu pretenții mai mari. Dar în același timp, impasul există și nu poate fi trecut cu vederea.

Există, cu adevărat, o tendință de a vedea acest plan european drept o ploaie de bani, indiferent pentru ce anume, de preferat pentru finanțarea unor investiții de interes local (sau mai degrabă interes politic local). Când, de fapt, este vorba despre finanțarea unor reforme care să transforme radical economia românească și europeană.

Și aici s-ar putea ca așteptările generale să fi fost prea mari, în sensul că nu au fost foarte bine înțelese condițiile legate de reforme. După cum, un alt element de instabilitate îl constituie chiar relațiile încă tensionate din coaliția de guvernare.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 23 aprilie 2021