Slovenia: ”copilul teribil al Europei” începe să se joace cu focul în Balcani

janez_jansa_slovenia.jpg

Janez Jansa, premierul Sloveniei
Image source: 
gov.si

Nu mai încape îndoială: de la revenirea la putere în 2020, prim-ministrul sloven Janez Jansa a devenit copilul teribil al politicii europene. Iar dacă, la început, atitudinile sale s-au plasat mai degrabă în registrul comic – de exemplu atunci când a salutat victoria în alegeri a lui Donald Trump înaintea rezultatelor oficiale – treptat, lucrurile au început să devină serioase.

Premierul de la Ljubljana se află în război cu toată lumea: cu presa din țara sa, cu opoziția, cu Bruxelles-ul. În toamna anului trecut, s-a alăturat Poloniei și Ungariei în încercarea de a bloca planul european de redresare din cauza unei condiționalități legate de statul de drept.

Dar ceea ce a făcut acum Janez Jansa le întrece pe toate.

Site-ul sloven Necenzurirano.si a dezvăluit că, în preajma preluării de către Slovenia, la 1 iulie, a președinției Consiliului Uniunii Europene, Ljubljana a trimis la Bruxelles un document care ar face referire la modificări de frontiere în Balcanii de Vest.

Este vorba de un așa-numit ”non-paper” - adică a o notă neoficială - în care putem citi soluțiile pe care viitoarea președinție le-ar propune pentru Balcanii de Vest.

Acest document prevede schimbări de frontieră în această regiune sensibilă, implicând dizolvarea pașnică a Bosniei-Herțegovina, cu crearea unei Serbii Mari, a Croației Mari și a Albaniei Mari.

Un ”non-paper” este ceva care, tehnic vorbind, poate fi dezmințit cu ușurință. Ceea ce Jansa a și făcut în cele din urmă.

În definitiv, documentul ar contrazice flagrant poziția oficială a Uniunii Europene și a statelor membre, printre care și Slovenia, privind garantarea frontierelor existente în Europa.

Aceste frontiere nu sunt și nu au cum să fie perfecte pentru toată lumea. Dar proiectul european vine tocmai cu ideea dematerializării frontierelor și a standardelor privind drepturile omului și ale minorităților.

Situl sloven care a făcut dezvăluirile susține că  documentul a fost scris cel mai probabil de la Budapesta și Belgrad, cu o posibilă mână de ajutor de la Moscova, și doar difuzată la Bruxelles prin canalele slovene.

Despre cât de periculoase pot fi astfel de idei vorbește ziarul croat Jutarnji List, citat de Courier International.

„Dacă putem redesena granițele din Balcani, atunci de ce nu am putea să o facem între Ungaria, România și Slovacia?”, se întreabă ziarul din Zagreb, amintind de obsesia primului ministru ungar, Viktor Orbán, pentru Ungaria Mare de dinainte de 1918 și pentru Trianon.

Cât despre proiectele de mărire ale națiunilor din regiunea noastră, aici avem o adevărată cutie a Pandorei. Aflate la confluența marilor imperii, națiunile din sud-estul Europei s-au consolidat cu întârziere și au fost afectate mereu de schimbări teritoriale, adesea în urma unor războaie.

Aici toată lumea se visează mare: Croația, Serbia, Bulgaria, Albania, România, Ungaria și nu numai. Unii, pe la Chișinău, vântură chiar ideea unei Moldove mari. Problema este că planurile de mărire nu se pot realiza decât pe seama unor vecini care ar deveni... mai mici. Iar nebunia nu se termină niciodată. Nu degeaba se vorbește despre ”butoiul cu pulbere al Europei” – pe lângă care, iată, premierul Sloveniei se joacă cu focul.

Ideea lui servește statelor iliberale, și în special Ungariei lui Orbán, pentru a-și arăta puterea în UE. Dar servește și lui Vladimir Putin: dacă Uniunea Europeană vorbește despre modificări de frontiere, atunci și Rusia ar putea foarte bine să treacă la fapte, pe seama Ucrainei, a Georgiei sau, de ce nu, a Republicii Moldova.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 22 aprilie 2021