Coronavirus UK: Doar 32 de spitalizări cu Covid la vaccinații cu prima doză

spitalizari_covid_uk.png

Spitalizări Covid în UK
Numărul spitalizărilor cu Covid în UK a scăzut de 16 ori în trei luni
Image source: 
https://coronavirus.data.gov.uk/

Doar 32 de persoane inoculate cu prima doză a vaccinului anti-Coronavirus au fost internate în spital cu Covid în Marea Britanie, potrivit unui studiu realizat de oameni de știință. Studiul pune la îndoială reticența guvernului de relaxa restricțiile pentru cei vaccinați.

Studiul divulgat de cotidianul The Telegraph, a fost realizat de Coronavirus Clinical Characterisation Consortium pe un eșantion de 74.405 de persoane spitalizate cu boala Covid în perioada septembrie 2020 – martie 2021și arată că doar un internat din 2300 primise o doză de vaccin.

Datele studiului vor fi transmise guvernului în această săptămână, iar profesorul Calum Semple de la Universitatea Liverpool care a luat parte la cercetare s-a arătat încântat de rezultate.

Aceasta arată că într-o situație reală vaccinurile sunt extrem de eficiente – nu doar că funcționează, dar funcționează extrem de bine”, a declarat prof. Semple citat de Telegraph.

Datele oficiale arată că numărul actual al spitalizaților cu Covid a scăzut la 1973, de la un maximum de aproape 40.000 la mijlocul lui ianuarie, iar numărul celor care necesită ventilație mecanică s-a redus la 318 de la un vârf de peste 4.000 în ianuarie.

De asemenea, numărul zilnic al noilor infecții bazat pe o medie săptămânală a scăzut sub 2.500 față de 60.000 în ianuarie, în ce numărul zilnic al deceselor a ajuns la 26, de la un vârf de peste 1.200 în ianuarie.

Între timp, numărul celor care au primit prima doză de vaccin a depășit 33 de milioane (48% din populația UK), iar celor care au primi și a doua doză a depășit 10 milioane.

Tendința de scădere accentuată este confirmată și la nivelul unui spital individual, de către medicul pneumolog Tudor Toma, de la un spital universitar din Londra.

"Numărul pacienților cu pneumonie Covid la noi în spital este foarte mic, multe zile la rând fiind zero. Cu toate acestea ne pregătim cu protocoale și reconfigurări de saloane, care să poată face față la un posibil al treilea val preconziat de epidemiologi pentru iulie - august. Riscul cel mai mare de a fi internat râmâne în prezent pentru pacienții, de obicei în vârstă, la care vaccinul nu a funcționat.", a declarat la RFI dr. Tudor Toma.

Prudență guvernamentală

Deși prim ministrul Boris Johnson a recunoscut că vaccinurile au avut un efect pozitiv în Marea Britanie el a rămas totuși prudent.

Boris Johnson
Prim ministrul Boris Johnson rămâne prudent cu privire la relaxarea resticțiilor în pofida datelor care arată eficiența vaccinurilor anti-Covid
Image source: 
Boris Johnson Twitter

Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în alte țări, cu numărul de cazuri ajuns acum la un record în întreaga lume, nu ne putem amăgi că boala Covid a dispărut. Nu văd nimic în aceste date acum care să mă facă să cred că va trebui să ne abatem în vreun fel de la foaia de parcurs - precaută, dar ireversibilă - pe care am stabilit-o.”, a declarat premierul Johnson cu o zi înaintea publicării articolului din Telegraph.

„Majoritatea opiniei științifice din această țară este încă ferm de părere că va exista un alt val de Covid la un moment dat în acest an. Așa că trebuie, pe cât posibil, să învățăm să trăim cu această boală așa cum trăim cu alte boli.”, a adăugat el.

La ora actuală, Anglia (unde locuiește 85% din populația UK) se află în faza a doua de relaxare a restricțiilor care a inclus, începând cu 12 aprilie, redeschiderea tuturor magazinelor ne-esențiale și a restaurantelor în aer liber.

Faza a treia, preconizată pentru 17 mai cel mai devreme, va include ridicarea celor mai muște restricții de întâlnire a persoanelor în interior și reluarea treptată a prezenței publicului la evenimente sportive și artistice.