Guvernul Orbán, un nou pas spre China, de această dată pe tărâm universitar

orban_xi.jpg

Viktor Orban și Xi Jinping la Beijing, 25 aprilie 2019
Image source: 
Ministerul chinez al Afacerilor Externe / fmprc.gov.cn

Guvernul de la Budapesta, care a alungat din țară, după cum se știe, Universitatea Central-Europeană fondată de George Soros, se pregătește acum să întindă covorul roșu unei instuții chinezești.

Presa ungară scrie că se negociază intens înființarea unui campus maghiar al Universității Fudan. Ar fi o nouă dovadă a apropierii de Beijing, după importul unei mari cantități de vaccinuri chinezești sau după ce guvernul ungar a blocat o declarație a Uniunii Europene prin care critica China din cauza tratamentului său față de Hong Kong.

Sau după ce Ungaria a acceptat cu reticență sancționarea Chinei cu privire la tratamentul aplicat  minorității uigure. Minstrul de externe Peter  Szijjártó a declarat că sancțiunile sunt ”lipsite de sens și dăunătoare”.

Presa pro-guvernamentală, dominantă în țara vecină, salută ceea ce ea numește venirea în țară a uneia dintre cele mai bune universități de pe planetă, ceea ce va impulsiona activitatea de cercetare și va atrage atenția comunității științifice internaționale.

Dar nu toată lumea este la fel de încântată în Ungaria. Criticii se tem de îndoctrinarea care poate veni odată cu instalarea noii universități, în condițiile în care presiunea ideologică a devenit imensă în China, odată cu consolidarea puterii lui Xi Jinping.

De altfel, un curs numit „Gândirea lui Xi Jinping” a fost introdus recent în cel puțin 37 de universități, inclusiv la Fudan, scrie publicația Hungarianspectrum, citând un articol mai vechi din The New York Times.

Potrivit The Washington Post, ”devotamentul față de partidul comunist” este înscris chiar în carta universității. Ziarul îl citează pe un profesor de sociologie de la Fudan care recunoaște că „dacă vrei cu adevărat să faci cercetări reale și să ai gânduri independente, este greu”, adăugând că anul 2019, când au fost introduse noi reguli, „s-ar putea să nu fie cel mai dificil moment. În cinci ani, s-ar putea să ne uităm în urmă la 2019 și să spunem că acesta a fost doar începutul”.

Dar, după cum remarcă Hungarianspectrum, mulți universitari consideră că oricum libertatea academică este deja ceva de domeniul trecutului în Ungaria, astfel că guvernul nu are de ce să fie preocupat de posibila influență comunistă chineză care vine împreună cu Fudan.

Pe de altă parte, un fost ambasador al Ungariei la Beijing crede că ceea ce este scris în cartă înseamnă puțin în China.

În timpul revoluției culturale de exemplu, carta Fudan era plină de referințe la libertatea academică, chiar dacă „era cea mai roșie universitate din țară”. În acest moment, tendința este de a sublinia rolul partidului la fiecare pas, dar – crede fostul ambasador – asta nu înseamnă că predarea în Ungaria va fi cumva afectată de ideologia comunistă.

Dar întrebarea generală rămâne: va fi filiala ungară a universității Fudan o întreprindere cu adevărat academică sau doar o altă modalitate prin care China își va pune în aplicare planurile sale globale?

În publicația Magyar Hang, citată de Eurotopics,  eseistul János Reichert avertizează: „Universitatea este o instituție importantă a statului comunist chinez, care își pune cunoștințele în slujba celor mai înalte cercuri politice, în spiritul marxismului.

Locul unde va fi stabilită filiala din Budapesta pare să fi fost ales în mod special pentru apropierea sa de stația terminus a legăturii feroviare Budapesta-Belgrad, tot un proiect sino-ungar. Întreaga poveste pare să marcheze o nouă etapă în colonizarea chineză a țării noastre", se teme autorul ungar.

Și – putem spune – proiectul marchează un nou pas în îndepărtarea Ungariei de Europa.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 21 aprilie 2021