UK: Înmormântarea Prințului Philip în condiții stricte de distanțare socială

printul_filip.jpg

Prințul Philip
Funeraliile Prințului Philip vor fi "ceremonial regale", nu de stat
Image source: 
Familia Regală britanică

Înmormântarea Prințului Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii decedat pe 8 aprilie, va avea loc sâmbătă la Castelul Windsor. Ceremonia va fi scurtă și la ea vor participa doar 30 de persoane, numărul maxim permis în temeiul restricțiilor Coronavirus în vigoare.

Funeraliile vor fi “ceremonial regale” așa cum au fost cele ale Reginei Mamă Elisabeta în 2002, și nu de stat, care sunt rezervate monarhilor.

Aceasta a fost și dorința Prințului Philip însuși care de altfel a ales și muzica ce va fi cântată de un cor redus format din patru persoane și tot el a proiectat automobilul de teren Jaguar Land Rover pe care va fi purtat sicriul său de la capela unde este depus la capela Sfântului Gheorghe, ambele în incinta castelului Windsor, situat la 50 km vest de Londra.

În spatele catafalcului în primul rând vor merge cei patru copii ai reginei și Prințului Filip, care erau căsătoriți din 1947 – Prințul moștenitor Charles, Prințesa Anne, Prințul Andrew și Prințul Edward.

La înmormântare vor fi prezenți și toți cei opt nepoți ai prințului – copiii celor patru copii - în rândul al doilea mergând prinții William și Harry, cei doi fii ai Prințului Charles, dar nu unul lângă celălalt, ci despărțiți de Peter Philips, fiul prințesei Anne.

Harry este de altfel singurul membru de frunte al familiei regale care nu mai este activ și singurul care nu este însoțit de parteneră. Soția sa Meghan a apărut împreună cu el luna trecută la televiziunea americană unde într-un interviu cu Oprah Winfrey au criticat familia regală.

Din cauza faptului că Harry s-a retras din îndatoririle de membru activ al familiei regale, el nu mai poate purta uniforma de militar, veteran al războiului din Afganistan cu rang de căpitan, toți participanții la îndoliata adunare vor purta haine civile, pe care vor putea purta decorațiile militare primite.

Treizeci de participanți

Printre alți participanți se numără soțul prințesei Zara, fiica prințesei Anne, fostul jucător de rugby Mike Tindall, campion mondial cu Anglia în 2003, precum și trei membri ai unor familii princiare din Germania, descendenți din Regina Victoria, stră-stră-bunica atât a reginei Elisabeta cât și a Prințului Philip, dar și a Regelui Mihai de România, între mulți alții.

Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip
Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip erau căsătoriți de peste 73 de ani
Image source: 
Familia Regală britanică

Regina Elisabeta, care pe 21 aprilie împlinește 95 de ani, va sta singură la înmormântare, deoarece ea este izolată de peste un an la Castelul Windsor și potrivit regulilor în vigoare nu se poate amesteca cu persoane din mai multe gospodării în interior. Suverana este foarte grijulie în a respecta restricțiile legale, având în vedere că în ultimul an multe familii au fost împiedicate să-și conducă pe ultimul drum pe cei dragi din cauza pandemiei de Coronavirus și orice urmă de favoritism ar avea un impact negativ asupra imaginii familiei regale.

Serviciul divin se va desfășura în incinta capelei Sfântului Gheorghe și va fi condus de protopopul de Windsor, asistat de Arhiepiscopul de Canterbury, cel mai înalt prelat al Bisericii Angliei, al cărui cap este Regina Elisabeta.

După ceremonia, care începe la 15 ora Londrei (17 în România și Republica Moldova) și care va dura circa 50 de minute, sicriul va fi coborât în cripta regală din capela Sfântului Gheorghe acolo unde va fi mormântul Prințului Philip.

Funeraliile vor fi transmise în direct la televiziune de canalul ITV și la radio de BBC.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ