Starea democrației americane stîrnește neliniște--interviu cu David Schultz

schultzuminlawschool.jpg

David Schultz, profesor de științe politice la Universitatea Hamline din St. Paul, Minnesota
David Schultz, profesor de științe politice la Universitatea Hamline din St. Paul, Minnesota
Image source: 
UMinLawSchool

David Schultz este titularul catedrei de științe politice de la Universitatea Hamline din St. Paul și predă cursuri de jurisprudență electorală la Universitatea statului Minnesota. El este autor și editor a numeroase tratate, antologii și articole privind legea electorală, etica și finanțarea campaniilor, și a fost director executiv al filialei Minnesota a organizației naționale Common Cause.

America traversează o perioadă pe care David Schultz o numește A Doua Mare Regresiune Electorală.  E un termen frapant dar deloc hiperbolic. Republicanii încearcă, în Parlamentele statale unde sunt majoritari, să dărîme stăvilarele electorale care au rezistat tentativei trumpiene de răsturnare a rezultatelor alegerilor din 2020. Peste 250 de legi și proiecte în peste 40 de state, și cu deosebită încrîncenare în cele pe care fostul președinte le-a contestat direct, Arizona și Georgia de exemplu, încearcă să limiteze accesul la urne, să reducă programul centrelor de vot și perioada votului anticipat, să complice procedurile de identificare și solicitare a buletinelor prin corespondență, să mute centrul decizional și de control de la Birourile Electorale de comitat către Parlamente sub controlul Republicanilor.  

David Schultz:  Mereu ne-am luptat, în această țară, pentru dreptul de vot.  Alegerile sunt în competența statelor,  care  de la începuturile națiunii au impus restricții în această sferă.  Negarantîndu-l explicit, Constituția a transformat sufragiul într-un obiect de dispută politică, deseori partizană. La sfîrșitul secolului al XIX-lea--începutul secolului XX, partidul care îngreuna accesul la urne era cel Democrat; începînd din anii 1960, și încă mai abitir în acest secol, partidul Republican și-a schimbat atitudinea și a preluat rolul de oponent înverșunat al înlesnirii accesului. Cel mai recent puseu restrictiv al  Republicanilor a fost precipitat de Donald Trump, manifestîndu-se după ce fostul președinte a început să vehiculeze ideea că alegerile au fost furate și după victoria-surpriză a lui Biden în Georgia, unde Democrații au cîștigat și cele două curse senatoriale.  Ca să se asigure că așa ceva nu se mai repetă, Republicanii încearcă să schimbe regulile jocului într-un moment în care politica și demografia par să le fie defavorabile, în anumite state și pe plan național.

Reporter:  Ce reguli vor să schimbe? Care sunt direcțiile notabile ale ofensivei  Republicane? 

David Schultz:  O tendință marcantă a ultimilor cîțiva ani, accelerată considerabil în anul 2020, a fost extinderea votului anticipat. Nu întîmplător, cele peste 250 de legi și proiecte de lege  în 43 de state încearcă să limiteze și să îngreuneze acest tip de vot. A doua direcție de atac,  veche și ea de  cîțiva ani, este complicarea modalităților de identificare pentru înscrierea în registrele de vot.

Reporter: Ce mecanisme legislative, juridice și civice există pentru contracararea acestor inițiative statale?  O mulțime de entități sunt mobilizate, printre care organizația al cărei director ați fost, Common Cause.

David Schultz:  Common Cause e prezentă, complementind acțiunile în instanțe ale unor organizații precum ACLU/Uniunea Americană pentru Drepturi Civile/ și NAACP,  care militează pentru drepturile populației de culoare. Majoritatea demersurilor se orientează în două direcții. Prima este invocarea Amendamentului 14 la Constituție, care privește "protecția egală" și care ar fi încălcat prin faptul că legislația propusă este inechitabilă și  discriminează intenționat populația de culoare. A doua direcție folosește  legea federală privind dreptul de vot,  lege din păcate diluată printr-o decizie din 2013 a Curții Supreme deci mai greu utilizabilă în acest tip de cauze, în special în Texas și în statele sudice.  Amestecul de Republicani care încearcă, la nivel statal, să modifice legislația electorală și o Curte Supremă aparent gata să elimine protecțiile federale generează potențialul unei noi runde de îngrădiri a dreptului de vot.

Reporter:  Asta explică de ce ultima speranță este Parlamentul de la Washington, unde Legea Drepturilor Electorale--purtînd numele regretatului John Lewis, fost deputat de Georgia și militant pentru drepturile populației de culoare--a trecut în Cameră și se află în Senat, unde întîmpină obstacole majore. Care-i sunt prevederile mai importante și ce efect ar avea această lege, dacă intră în vigoare?

David Schultz:  Dacă este promulgată ar fi prima lege electorală  majoră adoptată în Statele Unite din anii 1960 și ar crea pentru prima oară standarde naționale, uniforme. Printre prevederile principale ar fi cele privitoare la votul anticipat,  la documentele de identitate cerute  și modurile de a proba discriminare. Legea ar conține de asemenea mecanisme federale de implementare.

Reporter:  Ce ne spune toată această frenezie restrictivă despre starea democrației americane?

David Schultz:  În Europa și Statele Unite, sfîrșitul secolului al XIX-lea--începutul secolului XX a fost perioada  bătăliei pentru sufragiul universal.   Am crezut, majoritatea dintre noi, că îndată după al II-lea Război Mondial această bătălie s-a încheiat cu victoria ideii că democrația înseamnă a conferi fiecăruia dreptul de a vota. Ce se întîmplă în America arată însă că ne-am înșelat, că bătălia nu s-a încheiat. Acum cîteva ani argumentam că Statele Unite pot fi în preajma celei de-a doua Mari Regresiuni Electorale din istoria sa, prima fiind cea de după Războiul de Secesiune, cînd sclavilor negri recent emancipați li s-a retras dreptul de vot.  Ceva similar se întîmplă acum,  născînd neliniști privind starea democrației americane. În  anul 2021 încă nu avem consens asupra unui element fundamental al democrației reprezentative, dreptul universal de vot.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor: https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
David Schultz intervievat de Radu Tudor, corespondent RFI în SUA