Noi contre în coaliție. Miza: Poliția Judiciară

noi_contre_coalitie_politie_judiciara.jpg

Poliția Judiciară ar putea fi transferată de la Interne la Ministerul Public (Sursa foto: pixabay)
Poliția Judiciară ar putea fi transferată de la Interne la Ministerul Public (Sursa foto: pixabay)

Noi polemici în coaliția de guvernare, de această dată din cauza transferului Poliției Judiciare la Parchete. Ministrul Justiției, Stelian Ion (USR PLUS), vrea acest lucru, în schimb, cel de Interne, Lucian Bode (PNL), se opune. Liderul liberal Ludovic Orban a criticat și el măsura, pe motiv că ar afecta ”lanțul de comandă”. Altfel spus, polițistul de la Judiciar nu ar mai ști cui trebuie să i se subordoneze.

Un eventual transfer al Poliției Judiciare de la Interne la Ministerul Public ar fi un lucru bun, pentru că ar înlocui golul lăsat de scoaterea SRI din schemă, explică redactorul șef adjunct de la Adevărul Liviu Avram: ”Miza principală este să pui ceva într-un loc rămas gol, pentru că toată dezbaterea asta a plecat de la niște decizii ale CCR, care au tot venit din 2016 încoace, prin care a exclus aproape total orice implicare a serviciilor secrete din activitatea de urmărire penală, pe motiv că nu au ce căuta acolo, dar așa a venit legislația și infrastructura instituțională din spate, din anii din urmă, că SRI-ul era cel care gestiona interceptările și filajele și tot ce se întâmpla (...). Ceea ce se încearcă acum cu această transferare a Poliției Judiciare în subordinea Ministerului Public exact în acest sens se întâmplă, în sensul de a pune ceva în loc, pentru că este evident din activitatea DNA-ului că a scăzut enorm în ultimii ani în ceea ce privește și numărul de cauze și randamentul condamnărilor și eficacitatea urmăririi penale”.

”Mie mi se pare că e un demers bun și înțeleg că e la fel și în multe țări civilizate, ca Poliția Judiciară să nu mai fie sub ministrul de Interne, ci să fie sub Ministerul Public, adică parte executivă a procurorului, brațul înarmat al procurorului”, spune jurnalistul.

 
Liviu Avram, despre transferul Poliției Judiciare de la Interne la Parchete