SUA ar putea boicota Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing

beijing.png

Image source: 
AFP via France24

SUA au anunțat că ia în calcul o eventuală boicotare a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, în contextul agravării problemei minorității uigure din China și al altor forme de încălcare a drepturilor omului în această țară.

„Cu siguranță, este un subiect depre care vrem vrem să discutăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat SUA, Ned Price, întrebat dacă Statele Unite au în vedere un boicot comun cu aliații săi. "Credem că o abordare coordonată ar fi nu numai în interesul nostru, ci și în interesul aliaților și partenerilor noștri", adaugă el.

Mai târziu, Ned Price a clarificat într-un tweet: "După cum am menționat, nu avem niciun anunț de făcut cu privire la Jocurile Olimpice de la Beijing. 2022 este încă departe, dar vom continua să ne consultăm îndeaproape cu aliații și partenerii noștri pentru a defini și stabili preocupările și abordarea noastră comună față de Partidul Comunist Chinez".

Mai multe asociații militante, precum și politicieni republicani, fac tot mai mult apel la un boicot american al Jocurilor Olimpice de la Beijing, acuzând China că îi persecută pe musulmanii uiguri, în special prin plasarea lor în lagăre de reeducare.

Administrația președintelui Joe Biden nu a exclus niciodată posibilitatea unui boicot al olimpiadelor, dar nici nu a anunțat o direcție fermă.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat în februarie că administrația se va consulta cu Comitetul Olimpic al SUA în această privință.

La rândul său, Beijingul denunță apelurile la boicot și respinge orice acuzație de genocid împotriva uigurilor, prezentând presupusele lagăre ca „centre de formare profesională”.

Statele Unite au boicotat Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, după ce URSS a invadat Afganistanul, iar blocul sovietic a răspuns patru ani mai târziu cu un boicot la Jocurile Olimpice de la Los Angeles.

 

Traducere de Magda Savițchi, după articolul AFP preluat de France24