Stelian Ion la RFI, replică pentru Orban: Am lucrat împreună la modificarea legilor justiției

Ministru Justitie judecatori Inspectie Judiciara.jpg

Stelian Ion, mesaj de susținere pentru magistrați (Sursa foto: gov.ro)
Stelian Ion, mesaj de susținere pentru magistrați (Sursa foto: gov.ro)

Ministrul Justiției, Stelian Ion, îi dă replica președintelui PNL, Ludovic Orban, care afirma recent că modificările la legile justiției trimise recent la CSM nu au fost discutate în coaliție. ”Lucrurile vor fi lămurite foarte rapid în cadrul alianței”, declară ministrul USR PLUS la RFI.

Stelian Ion explică de ce e necesară modificarea legilor justiției: ”Este foarte important, după 17 ani de când au fost adoptate aceste legi, să avem niște modificări, care pe de o parte, să corecteze anomaliile și părțile nocive din legi adoptate în anii trecuți, 2017-2018, de vechea legislatură, pe de altă parte, chiar să dea un fundament nou sistemului judiciar. Trebuie să ne gândim la viitor și să avem un sistem mult mai echilibrat”.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat recent că modificările legilor justiției trimise de ministrul de resort la CSM nu au fost discutate în coaliție. Stelian Ion spune însă că s-a lucrat împreună: ”Este o chestiune pe care o vom discuta chiar mâine (marți-n.r.), într-o ședință a coaliției. E foarte clar că la aceste legi am lucrat împreună, pentru că în 30 septembrie, Guvernul trecut punea în consultare publică aceste proiecte de lege, am continuat dezbaterea timp de șase luni de zile, deci iată, o dezbatere amplă, în care s-au primit foarte multe puncte de vedere din partea magistraților, din partea asociațiilor, au venit multe puncte de vedere care au fost dezbătute și nu este un proiect care să aparțină unui anumit ministru sau unui anumit partid. Așa că aceste chestiuni eu cred că le vom lămuri foarte rapid și foarte corect în cadrul alianței. Sunt niște proiecte foarte bune, care sunt necesare și pentru care ne vom lupta cu toții din alianță, dincolo de chestiunile acestea care sunt de ordin mai mult politic, pentru că este evident că aceste proiecte vor merge în Parlament, vor fi dezbătute și în Parlament, este firesc (...). Dacă ajung în Parlament, vor fi supuse unei dezbateri și sunt binevenite toate punctele de vedere. Nu-mi imaginez că nu se vor discuta și nu se vor dezbate și în Parlament aceste proiecte. Pe de altă parte, ele sunt supuse acum unui proces de avizare, în celelalte ministere sunt miniștri din toate partidele, deci este o chestiune care va fi lămurită cât de curând, în sens pozitiv, sunt sigur”.