Iohannis: Nu dorim o carantină naţională. Pentru Bucureşti e nevoie de restricţii suplimentare

iohannis.jpg

Image source: 
presidency.ro

Șeful statului spune că e îngrijorat de valul 3 al pandemiei. Situația e extrem de serioasă, precizează Klaus Iohannis, referindu-se la numărul mare al bolnavilor covid internați la ATI. În opinia sa, pentru București e nevoie de restricții suplimentare mai ales în weekend pentru eliminarea aglomerărilor. Cu privire la sărbători, președintele declară că își dorește ca pandemia să fie ținută sub control, astfel încât oamenii să poată merge la biserică și să se întâlnească cu familia, în cerc restrâns.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu se doreşte o carantină naţională şi a făcut apel la respectarea restricţiilor şi pentru accelerarea campaniei de vaccinare. ”Trebuie să fiu foarte sincer, acest val trei nu dispare de la sine. Pentru a domoli acest val trei este nevoie de respectarea restricţiilor şi accelerarea campaniei de vaccinare. (...) Sunt foarte îngrijorat, situaţia este extrem de serioasă. Fac apel la toţi românii să respecte restricţiile şi să se înscrie pentru vaccinare”, a declarat preşedintele.

Autoritățile nu s-au preocupat să extindă numărul locurilor la Terapie Intensivă

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că în acest moment nu crede că instituirea carantinei în București este o soluție. Șeful statului susține că autoritățile nu au luat măsuri pentru creșterea numărului de locuri de Terapie Intensivă pentru bolnavii Covid.

Nu cred că în această etapă carantinarea pentru București este o soluție. Dar restricții suplimentare sunt necesare fiindcă nimeni nu își doreste să ajungem în situația de avarie ca să nu mai putem gestiona acest al treilea val. Din păcate, în fiecare zi sunt foarte mulți care se îmbolnăvesc și foarte mulți care ajung la Terapie Intensivă. Și acolo este problema cea mai mare fiindcă numărul de locuri de ATI este limitat și s-a creat în ianuarie, februarie, impresia că pandemia cumva a trecut, o impresie din păcate greșită. Autoritățile competente nu s-au preocupat să extindă numărul locurilor de Terapie Intensivă pentru pacienții Covid și suntem în această situație când practic în fiecare zi se ajunge la limită. Doar cu restricții suplimentare, cu respectarea lor, putem să facem față acestui val trei”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului spune că este nevoie de reducerea aglomerațiilor, în special în weekend.

Situația din București este complicată. Știu că au fost multe discuții și cred că pentru București este nevoie să se ia măsuri suplimentare, deci restricții suplimentare. Sper ca cei din Comitetul bucureștean să fie înțelepți și să înțeleagă acest lucru. Restricții probabil sunt necesare acolo unde se formează aglomerații și probabil este nevoie de a reduce aceste aglomerații, în special în weekend, probabil vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru mall-uri”, a mai spus șeful statului.

Klaus Iohannis intervine în scandalul măsluirii datelor COVID dintre Violeta Alexandru și Vlad Voiculescu

Nu a măsluit nimeni datele nici înainte de alegeri, nici după alegeri, nici acum. Cred că a fost o expresie nefericită. Formulele de calcul cred că sunt diferite. Când a fost ministrul Tătaru împreună cu echipa domniei sale a găsit potrivită o anumită formulă de calcul pentru incidența pandemiei, după aia s-a calculat și s-a comunicat, deci nu a ascuns nimeni date sau informații. Acum, ministrul Voiculescu cu echipa domniei sale a dorit să modifice oarecum formula. Deci vorbim despre două formule ușor, ușor diferite”, spune Klaus Iohannis.

El critică dezbaterea dintre Violeta Alexandru și Vlad Voiculescu.

Nu cred că aceste discuții teoretice pe formulă opresc pandemia sau alină suferința vreunui pacient. Eu cred că ar fi extrem de important să ne implicăm acolo unde e nevoie, să creștem numărul de paturi ATI, să-i motivăm pe medici, să fim mai proactivi pentru ca spitalele să facă față acestui val trei. Cred că acestea sunt prioritățile momentului și nu comparații teoretice între formule de calcul”, adaugă șeful statului

Violeta Alexandru spune că afirmaţii politice de genul „nu am încredere în cifrele cazurilor de COVID-19“ nu doar că nu ajută, dar sporesc îngrijorarea. În replică, Vlad Voiculescu afirmă că înainte de alegerile parlamentare, din calculul incidenţei la 14 zile, au fost „pierdute“ vreo două zile.

Cum va fi Paștele în acest an

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că în acest an sărbătorile pascale sunt la distanţă unele de celelalte şi doreşte ca pandemia să fie ţinută sub control, astfel încât oamenii să poată merge la biserică şi să se poată întâlni cu familia, în cerc restrâns.

Anul acesta sărbătorile sunt la o distanţă mare (...)  Eu îmi doresc tare mult să gestionăm pandemia încât lumea să poată să meargă şi la biserică, se se poată întâlni, în cerc restrâns, cu familia. Nu-mi doresc – şi am spus clar – să îngrădim aceeasul la biserică. Sunt sfintele sărbători de Paşti, oamenii vor să meargă la biserică şi trebuie să găsim soluţii să meargă la biserică”, a declarat, miercuri, Klaus Iohannis.