Andrei Țăranu, despre salvarea Paștelui: Politicienii nu știu exact cum să fie și salvatori medicali, dar și religioși

Andrei Taranu tensiune justitie.jpg

Politologul Andrei Țăranu analizează motivația CCR în cazul Secției speciale (Foto: RFI/Eduard Vasilică-arhivă)
Politologul Andrei Țăranu analizează motivația CCR în cazul Secției speciale (Foto: RFI/Eduard Vasilică-arhivă)

Salvarea Paștelui-aceasta este miza autorităților române, care pregătesc noi măsuri sanitare pentru reducerea ratei de infectare la nivel național, declară la RFI politologul Andrei Țăranu.

Andrei Țăranu explică de ce s-au întețit disensiunile dintre PNL și USR PLUS în privința modului în care trebuie gestionată pandemia: ”Pe de o parte, cei de la USR PLUS, cel puțin o parte dintre ei și domnul Voiculescu este primul, își dau seama că încă nu au ajuns la Putere. Ei sunt într-o relație foarte ambiguă, în sensul în care sunt și la Putere, dar sunt și în Opoziție față de PNL și încearcă să-și obțină puncte politice prin această formulă de partid antisistem, deși sunt deja la Putere, au ministere importante. Din acest motiv, acțiunea lor generează confuzie. Sigur că putem observa că și din partea PNL-ului există dese acțiuni împotriva USR PLUS, fie că a fost domnul Năsui, fie că este în special domnul Voiculescu, pentru că există o nemulțumire a PNL-ului pentru faptul că după alegeri a trebuit să împartă puterea cu un partener care nu îi este comod și pe care nu îl respectă, cred că ăsta ar fi cuvântul”.

Politologul spune că autoritățile nu au reușit deocamdată să găsească un echilibru între măsurile sanitare și deciziile politice: ”Inclusiv președintele a spus că Paștele, fără să spună Paștele cărei confesiuni, nu este amenințat de un lockdown. Or să nu uităm că săptămâna viitoare este Paștele catolic, care înseamnă și Paștele pentru cei din protestantism și alte culte religioase. Faptul că există o diferență temporală atât de mare între cele două momente, între Paștele catolic și cel ortodox, face ca politicienii să nu știe exact cum să construiască o narațiune care să-i scoată și ca salvatori medicali, dar și ca salvatori religioși. Din acest motiv, au găsit, din punctul meu de vedere, nu foarte fericit, această punte între Paștele catolic și cel religios, băgând marea majoritate a copiilor în vacanță, deși puteau în aceste două-trei săptămâni să facă lecții online, așa cum marea majoritate fac în acest moment”.

 
Andrei Țăranu, despre măsurile sanitare înaintea Paștelui