Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, admite că s-au făcut greșeli în strategia UE de vaccinare

vaccine-5897391_1920.jpg

Comisia Europeană a comandat în total cel puţin 1,4 miliarde de doze din patru vaccinuri împotriva noului tip de coronavirus aprobate pe teritoriul UE
Image source: 
pixabay.com

Vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans admite că UE a făcut greşeli în elaborarea strategiei de vaccinare împotriva noului tip de coronavirus pentru statele membre, informează dpa, citată de Agerpres. 

Comisia Europeană a comandat în total cel puţin 1,4 miliarde de doze din patru vaccinuri împotriva SARS-CoV-2 aprobate pe teritoriul UE. Deși, teoretic, dozele sunt mai mult decât suficiente pentru cei circa 450 de milioane de locuitori ai blocului comunitar, unele state UE au acuzat însă ”disparități uriașe” în distribuirea acestora.

Este adevărat că s-au făcut greşeli în comandarea vaccinurilor la Bruxelles şi în statele membre", a spus Frans Timmermans într-un interviu pentru cotidianul german Tagesspiegel publicat duminică.

"Sunt gata să fac un bilanţ la sfârşitul pandemiei, când vom putea vedea ce am făcut greşit şi ce am făcut corect", a mai spus acesta.

Cinci lideri de state UE au făcut apel sâmbătă, printr-o scrisoare trimisă oficialilor UE, la organizarea de convorbiri la nivel înalt în blocul comunitar pentru a asigura distribuţia echitabilă a dozelor de vaccin anticoronavirus. 

Şefii de guvern din Austria, Bulgaria, Letonia, Slovenia şi Republica Cehă au precizat că actualul sistem "va continua să creeze şi să exacerbeze disparităţi uriaşe între statele membre până în vară, când unele vor putea să ajungă la imunitatea de turmă în câteva săptămâni, în timp ce altele vor rămâne mult în urmă".