Mihail Gorbaciov la a 90-a aniversare, în spital, în carantină

gorbaciov_2017.png

Mihail Gorbaciov în 2017
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov își sărbătorește marți cea de a 90-a aniversare internat în spital, în carantină și ”la fel ca toată lumea s-a săturat de restricțiile impuse de pandemie”, după cum a transmis purtătorul său de cuvânt, citat de AFP.

”Se află în carantină în spital pe toată durata pandemiei. S-a săturat de asta, ca noi toți de altfel... Continuă să lucreze, scrie cărți și articole”, a declarat purtătorul său de cuvânt Vladimir Polyakov.

Fostul șef de stat a primit felicitări de pe toate meridianele globului, de la președintele Biden, de la cancelara Germaniei Angela Merkel, dar și de la președintele Putin.

”Aparțineți unei serii de oameni luminați și distinși ai epocii moderne, care au influențat în mod semnificativ cursul istoriei interne și internaționale”, se arată în mesajul trimis de la Kremlin.

Relația dintre Putin și Gorbaciov este una complicată, comentează AFP. În ultimii ani Gorbaciov i-a adresat critici subtile liderului de la Kremlin, deși a afirmat de mai multe ori ulterior că fostul ofițer KGB reprezintă pentru Rusia ”o șansă pentru o dezvoltare stabilă”.

Pe de altă parte politica regimului Putin a redus la irelevanță multe din libertățile acordate de Gorbaciov, printre care libertatea de reunire și libertatea cuvântului.

Într-un discurs devenit celebru, Putin afirma că prăbușirea Uniunii Sovietice a fost ”cea mai strălucită catastrofă a secolului”.