„Suveranitatea europeană”: ce promovează liderii și ce înțeleg europenii

ue.jpg

Bruxelles, februarie 2021
Image source: 
AFP via Le Monde

Două fundații europene, Jean-Jaurès de la Paris și Friedrich Ebert de la Berlin au publicat primele rezultate ale unui sondaj realizat în mai multe state europene, printre care și România și care încearcă să afle ce înțeleg oamenii prin conceptul de ”suveranitate”.

O primă concluzie este că europenii par a înțelege altceva din conceptul de ”suveranitate europeană” în comparație cu liderii statelor, notează Le Monde, care publică în premieră câteva date preliminare.

Sondajul a fost realizat de compania Ipsos în rândul a 8.000 de cetățeni din opt țări care împreună totalizează 75% din populația Uniunii - Franța, Germania, Italia, Spania, Polonia, Letonia, România și Suedia.

O primă surpriză o constituie răspunsurile la două întrebări. Prima: dacă ar trebui consolidată suveranitatea europeană. Și a doua: dacă suveranitatea propriei țări ar trebui întărită.

Ei bine, la întrebarea dacă suveranitatea europeană trebuie întărită, letonii și românii oferă cele mai multe răspunsuri de ”da” – circa 80%. Și asta, într-o proporție mult mai mare decât francezii sau italienii, ale căror răspunsuri pozitive sunt în jurul a 60%.

Dar, tot românii și letonii sunt cei care spun, în cea mai ridicată proporție, că suveranitatea națională ar trebui întărită - și vorbim de circa 90% dintre cei chestionați.

Cum s-ar explica aceste răspunsuri, aparent contradictorii?

Se pare că semnificația pe care oamenii o acordă noțiunii de ”suveranitate” variază foarte mult de la o țară la alta, explică autorii sondajului.

Găsim aceeași diviziune atunci când sociologii testează mai precis noțiunea de „suveranitate europeană”: dacă 52% dintre persoanele chestionate spun că aceasta „evocă ceva pozitiv”, acest procent crește la 63% în Germania și scade la 41% în Franța și 37% în Italia.

Rezultate care ar trebui să dea de gândit Berlinului și Parisului, întrucât nu par a fi în totalitate de acord cu ceea ce susțin liderii.

Realizatorii sondajului au analizat apoi în ce măsură cetățenii cred că Europa este suverană astăzi. În medie, 51% dintre europeni au răspuns afirmativ la această întrebare. Dar din nou, rezultatele sunt foarte diferite de la țară la țară. Locuitorii din nordul și estul Europei sunt în mare măsură convinși de aceasta, în timp ce francezii și germanii, în majoritatea lor, cred opusul.

În schimb, în ​​cele opt țări pe care Ipsos le-a chestionat, majoritatea respondenților (73%) dorește consolidarea suveranității europene.

Toți vorbesc despre necesitatea de a face față amenințării teroriste, provocării schimbărilor climatice și crizei de sănătate.

Ei au înțeles că, având în vedere importanța Chinei și a Statelor Unite pe scena internațională, acestea pot fi echilibrate numai de Europa unită.

Polonia și Letonia o consideră, de asemenea, suveranitatea europeană ca un mijloc de a rezista „voinței de putere a Rusiei”.

Astfel, după cum concluzionează Le Monde, în ciuda particularităților lor și a diferitelor moduri de abordare a subiectului europenii aspiră, în cele din urmă, la mai multă suveranitate împreună.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 2 martie 2021