Acord de principiu UE privind sancțiunile împotriva Rusiei

47911a4c-f069-304d-9fc2-5e6b71b73047.jpg

CAE feb 2021
Acordul UE de principiu va fi urmat de un acord politic
Image source: 
European Union

Miniștrii de externe europeni au găsit  în 22 februarie la Bruxelles un acord de principiu privind sancțiunile împotriva Rusiei. Europenii aplică mai departe principiile adoptate în relația cu Rusia și sprijină astfel societatea civilă. 

Etapa era crucială întrucât ea confirmă teoretic, cel puțin, unitatea UE în relația cu Moscova, cea din urmă încercând să dezbine statele membre UE. Teoria și practica sunt diferite, dar pentru moment mesajul trimis Rusiei este cel de unitate. 

Acordul de principiu va fi urmat în martie de un acord politic privind sancțiunile care vor lua forma clasică  de interzicere de călătorie și înghețarea conturilor străine ale unor politicieni, ale unor oligarhi apropiați Kremlinului și ale unor ziariști . 

Discuția de la Bruxelles a avut loc în baza propunerilor făcute de Înaltului Reprezentant Josep Borrell care a primit sprijinul UE în ciuda eforturilor Moscovei de a-l discredita. 

Lista numelor nu va fi însă cunoscută prea curând. Un astfel de demers presupune dovedirea implicării fiecăruia dintre cei sancționați în otrăvirea și arestarea lui Navalnîi și în represiunea societății civile în general. 

Iar americanii și europenii se consultă în acest dosar, ceea ce este deja un pas important în sine sub noua administrație Biden. Consultări paralele vor avea loc și cu Regatul Unit astfel încât sancțiunile internaționale să fie coerente. 

Nu au fost făcute presiuni asupra Germaniei pentru a renunța la proiectul energetic Nord Stream 2. 

Este acum clar este că Moscova nu mai vrea să dialogheze cu Bruxelles, anume cu UE, ci dorește o relație – de fiecare dată diferită- cu fiecare stat în parte. Umilirea lui Josep Borrell la Moscova de catre Serghei Lavrov face parte din strategia rusă. 

De aceea, europenii încearcaa întărirea poziției lui Borrell și se ghidează după principiile cunoscute în relația cu Rusia. 

Cele cinci principii adoptate în 2016, la doi ani după anexarea Crimeii, limitează dialogul cu Rusia la unele subiecte geostrategice (dosarul Iranian), menține un dialog democratic deschis și presupune o susținere a societății civile din Rusia. 

Toate acestea merg de minune în teorie. In practică, nu toată lumea vede la fel relația cu Rusia, iar „amenințările de tot tipul”, cum le descrie strategia UE din 2016, sunt percepute diferite în estul și vestul european. 

In fine, în situatia actuală a pandemiei, chiar și est unele voci sunt nuanțate privind Rusia. 

In est, Ungaria, care se aprovizionează cu vaccinul Sputnik, spune că relația strategică a UE cu Rusia nu poate fi redusă la cazul Navalnîi. 

Iar în vest Germania își continuă strategia energetică și nu va renunța la aprovizionarea cu gaz rusesc (mai ales după 2025 când iese din „era nuclearaa”). Proiectul gazoductului Nord Stream 2 merge mai departe.