Germania introduce restricții la frontiere, spre îngrijorarea crescândă a vecinilor

Introducerea de către Germania a unui set de restricții drastice la frontierele sale, pentru a contracara răspândirea noilor tulpini Covid-19, a produs îngrijorare printre statele vecine. Consecințele economice pot fi importante. Cele politice, de asemenea.

Începând de duminică, după cum transmite presa germană, autoritățile îi vor putea întoarce de la graniță pe călătorii proveniți din anumite zone din Austria și Republica Cehă care nu pot prezenta dovada unui test negativ COVID-19.

Guvernul german consideră Cehia, ca și regiunea austriacă Tirol, drept focare ale noilor variante de coronavirus, despre care se știe că sunt mai agresive. Iar restricțiile s-ar putea extinde, câtă vreme o altă regiune învecinată, și anume Moselle, din Franța, începe să înregistreze tot mai multe infecții cu noile tulpini.

Primii afectați de aceste restricții sunt locuitorii din Cehia și Tirol care lucrează în Germania, traversând zilnic o frontieră care, până de curând, era liberă. Imaginați-vă ce ar însemna acum efectuarea zilnică a unui test, plus timpii de așteptare la controlul de frontieră.

Potrivit presei austriece, numai în prima zi a aplicării restricțiilor, dintre cele circa o mie de persoane verificate la unul dintre punctele de control, un sfert au fost respinse.

Temeri se ridică și în Franța, unde există de asemenea un mare număr de locuitori ai regiunii Moselle care lucrează în Germania învecinată.

Chestionat luni de ziarul local Saarbrücker Zeitung, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, a indicat că urma să se întâlnească cu șefii de guvern din cele trei landuri vecine Franței - Saar, Renania-Palatinat și Baden-Württemberg - astfel încât să nu existe „surprize neplăcute” la granițe.

Îngrijorare și la Bruxelles, unde comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides a declarat că, deși înțelege foarte bine preocupările legate de noile tulpini, virusul nu cunoaște frontiere.

Aceasta după ce vineri, un purtător de cuvânt al Comisiei a îndemnat Germania să pună în aplicare măsurile sanitare în conformitate cu recomandările Consiliului, adăugând că Executivul European se așteaptă ca statele membre să urmeze o abordare comună cu privire la restricții, să evite închiderea frontierelor și interdicțiile de călătorie.

Comisia se teme ca nu cumva să se repete situația din primăvara anului trecut, când închiderea unilaterală și haotică a frontierelor a ajuns până la a pune în pericol chiar întregul eșafodaj european.

Replica a venit imediat, din partea ministrului federal de interne, Horst Seehofer, într-o declarație pentru ziarul popular Bild: „Este de ajuns! În ultimele luni, Comisia Europeană a făcut destule greşeli privind aprovizionarea cu vaccinuri. Comisia ar trebui să ne sprijine și nu să ne pună bețe în roate cu sfaturi ieftine.”

O declarație care pune în lumină o nemulțumire mai larg răspândită în Germania cu privire la strategia vaccinală europeană. Și să nu uităm, o declarație care vine de la liderul Uniunii Creștin-Sociale bavareze, care a avut adesea reacții contondente la adresa Bruxelles-ului.

Iar nemulțumirile formulate acum, ca și măsurile intempestive luate de diferite capitale, denotă o stare de tensiune la nivelul guvernelor. Și un semn că pandemia este departe de a fi înfrântă.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 16 februarie 2021