Care este viitorul politic al lui Donald Trump, după procesul din Senat?

donald_duck.png

Donald Trump în timpul discursului care a precedat asaltul asupra Capitoliului, 6 ianuarie 2021
Image source: 
AFP via rfi.fr

Fostul preşedinte american Donald Trump a scăpat sâmbătă de un verdict de vinovăţie, la finalul procesului în care Senatul SUA l-a judecat pentru rolul său în violenţele de pe 6 ianuarie de la Capitoliu. În ce măsură aceasta îi va afecta viitorul politic? Opiniile comentatorilor sunt împărțite.

În ciuda verdictului de achitare, democrații cred că, în ce-i privește, au obținut o victorie morală și politică, notează într-un comentariu Agenția France Presse. Aceasta îi va permite în cele din urmă președintelui Joe Biden să abordeze problemele majore, în primul rând planul său ambițios de redresare economică.

BBC atrage atenția că Donald Trump este încă eligibil, pentru a candida din nou la președinție în 2024, dacă el va dori acest lucru.

Baza sa, după toate indiciile, este încă în mare parte intactă. Atât în ​​Camera Reprezentanților, cât și în Senat, majoritatea deținătorilor de funcții republicani s-au opus procedurii de punere sub acuzare - iar cei care au rupt rândurile se confruntă deja cu critici feroce și, în unele cazuri, cu mustrări formale din partea electorilor lor republicani.

Totuși, Trump - și mișcarea sa - nu au ieșit nevătămați din acest proces de destituire.

Una dintre cele mai memorabile porțiuni ale procesului a fost reprezentată de noile videoclipuri ale susținătorilor lui Trump, purtând pălării Make America Great Again și fluturând steaguri cu chipul lui Trump, în timp ce răscoleau Capitoliul.

Aceste imagini vor fi asociate pentru totdeauna cu Donald Trump. S-ar putea să nu-l coste în rândul republicanilor, dar este puțin probabil ca votanții independenți și moderații să uite”.

Și revista americană Time vede un viitor nesigur pentru Trump:

Cel puțin două investigații la nivel de stat sunt în curs de desfășurare, una în New York legată de finanțele sale și alta în Georgia, care a devenit cunoscută în timpul procesului de destituire din Senat, legată de eforturile sale de a răsturna alegerile.

Procesul l-a rănit pe Trump și în alte moduri. În timp ce acuzatorii au stabilit o evidență detaliată a acțiunilor lui Trump înainte și în timpul revoltelor, este posibil să-i fi diluat puterea în partidul republican, chiar dacă atât de mulți parlamentari i-au stat alături. Unele sondaje au arătat că deja își pierduse sprijinul pentru o nouă cursă, în 2024, în primele zile după revoltă”.

Iar The Hill arată că alegerile la jumătatea perioadei sunt întotdeauna dificile pentru partidul aflat în funcție:

Biden a fost ales pe angajamentul de a colabora cu republicanii pentru a rezolva problemele. Cu toate acestea, mulțimea sa de acțiuni unilaterale de la începutul mandatului, precum și determinarea sa de a merge mai departe cu un stimul economic fără sprijin din partea republicanilor, transmit mesajul că el cedează climatului de diviziune, mai degrabă să încerce să rezolve problema.

Combinat cu respingerea dosarului împotriva lui Trump, democrații s-ar putea afla într-o poziție periculoasă înainte de alegerile de la jumătatea perioadei”, atrage atenția The Hill.

”Trump a scăpat, dar chiar și aliații săi spun că este lovit”, estimează Politico:

Pentru mulți republicani, incertitudinea cu privire la viitorul lui Trump este provocatoare și paralizantă.

Fostul președinte a promis că va ajuta Partidul Republican să preia majoritatea în Cameră în alegerile de la jumătatea perioadei din toamna viitoare.

Dar el dorește să se răzbune și împotriva celor 10 republicani care au votat pentru acuzare în camera inferioară. Se presupune că va rezerva o soartă similară și pentru cei șapte republicani din Senat care au votat sâmbătă pentru condamnarea sa.

Trump insistă pe mai departe că un al doilea mandat i-a fost „furat”. Dar, continuând cu aceasta, el amenință să genereze o schismă masivă în partidul republican, care este deja profund fracturat de falsele sale acuzații de fraudă electorală.

Aliații lui Trump nu sunt siguri de cât de mult succes va vedea în oricare dintre aceste întreprinderi, în special în urma unui proces de punere sub acuzare emoțional, care i-ar fi putut afecta profund reputația”.

 
Revista presei internaționale din 15 februarie 2021