Cîțu, către miniștri: La jumătatea anului discutăm cu mandatele pe masă

catu.jpg

Florin Cîțu. Sursa foto: guv.ro/FB

La discuțiile despre buget aproape  toți miniștrii au vrut mai mulți bani, și am răspuns în cea mai mare parte la aceste solicitări, spune premierul.  La jumătatea anului va fi verificată execuția bugetară, iar atunci vom discuta cu mandatele pe masă, a declarat sâmbătă premierul Florin Cîțu.

„Vreau performanță și eficiență și anunț miniștrii că la jumătatea anului vom face o evaluare în privința execuției bugetare. Pentru că eu am mai văzut acest film în anii trecuți. Am fost de acord să mărim bugetul, dar vreau să văd și performanță și acea reformă a companiilor de stat”, a spus premierul.

 

Cîțu spune că au fost plafonate cheltuielile salariale la nivelul anului 2020 la toți operatorii economici, iar ministerele au timp până la jumătatea anului să înceapă reformele, adăugând că a solicitat programe de restructurare pentru companiile de stat, dar că nu a primit nimic până acum.

 

În context, premierul a spus că bugetul se axează pe investiții, pentru care sunt alocați 61,4 miliarde de lei, reprezentând 5,5% din PIB

 

În privința bugetului Ministerului Sănătății, Florin Cîțu a spus că instituția primește 11,4 miliarde de lei, în condițiile în care execuția de anul trecut a fost de 10,7 miliarde de lei. „Nu poți ieși în spațiul public și să spui că sunt bani mai puțini bani pentru Sănătate”, a spus premierul. Sindicaliștii din sănătate au protestat față de alocarea bugetară acordată sănătății în acest an.

 

În privința salariilor bugetarilor, premierul a precizat că anvelopa salarială este 109,5 miliarde de lei iar sporurile sunt de 9,8% din această anvelopă.

 

Întrebat despre posibilele implicații politice ale solicitării demisiei unui ministru, la jumătatea anului, Cîțu a invocat profesionalismul membrilor Guvernului și s-a declarat încrezător că nu va apărea o astfel de situație.