Eșec al misiunii OMS în China. Membrii delegației acuză presiuni politice

wuhan.png

Sediul Institutului de Virusologie din Wuhan
Sursa imaginii: 
AFP / Arhivă

Misiunea OMS s-a încheiat marți fără a găsi sursa virusului, experții fiind nevoiți să meargă pe o linie ”diplomatică” în timpul șederii lor, în condițiile în care SUA au cerut insistent o anchetă „solidă”, iar China a avertizat, la fel de insistent, împotriva politizării anchetei, transmite AFP.

Informațiile legate de mersul anchetei au ieșit la iveală doar prin intermediul conturilor personale de pe Twitter ale mebrilor delegației.

Președintele Joe Biden „trebuie să fie dur în privința Chinei”, a declarat expertul Peter Daszak, membru OMS, într-un mesaj pe Twitter, adăugând: „Vă rog să nu vă bazați prea mult pe informațiile americane: din ce în ce mai inexacte sub administrația Trump și sincer, foarte greșite în mai multe privințe.”

De asemenea, Daszak a postat pe Twitter că membrii delegației au lucrat „în mod clar în cel mai încărcat mediu din punct de vedere politic”.

Comentariile sale au fost legate de un articol care face referire la alte comentarii ale departamentului de stat american, care pun la îndoială transparența cooperării Chinei cu misiunea OMS.

 „Casa Albă susține în mod clar această anchetă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Întrebat dacă China a cooperat pe deplin cu echipa OMS, Price le-a spus reporterilor: "Cred că juriul este încă în afara".

Daszak conduce ONG-ul EcoHealth Alliance din SUA, care monitorizează focarele epidemice și colaborează de mai bine de un deceniu cu Institutul de Virologie Wuhan pentru cercetarea coronavirusurilor.

El a fost unul dintre cei mai vocali susținători al ideii că virusul a apărut pe cale naturală.

Anul trecut, administrația Trump a oprit brusc o subvenție a guvernului SUA care susținea cercetarea comună a virusului, o acțiune pe care comunitatea științifică a criticat-o drept politică.

 

Articolul integral aici

Traducere de Diana Avram