Siegfried Mureșan la RFI: Josep Borrell nu mai are legitimitate ca șef al diplomației europene

Siegfried Mureșan atrage atenția că fără reforme, România nu va primi banii din PNRR (Sursa foto: Facebook/Siegfried Mureșan)

Noi critici la adresa șefului diplomației europene: Josep Borrell nu mai are legitimitate pentru a ocupa această funcție, declară la RFI europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE. 50 de eurodeputați, între care și nouă români, îi cer într-o scrisoare șefei Comisiei Europene să-l demită pe Borrell, pentru grave prejudicii aduse reputației UE, după vizita sa în Rusia.

Semnatarii scrisorii către Ursula von der Leyen susțin că Josep Borrell a fost umilit de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Unul dintre semnatarii documentului este Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European. El spune că ”decizia de a efectua această vizită la Moscova a fost decizia personală a domnului Borrell, deși mai multă lume l-a avertizat. A existat o discuție în Colegiul Comisarilor, săptămâna trecută, discuție în cadrul căreia mai mulți comisari europeni l-au avertizat cu privire la această vizită. Noi, grupul PPE din Parlamentul European, public, înainte de această vizită, i-am spus foarte clar că o vizită fără o agendă clară, fermă, nu trebuie să aibă loc (...). De aceea și consecințele trebuie să fie personale pentru domnia sa, de aceea am semnat această scrisoare, prin care cerem demisia domniei sale”.

Eurodeputatul PNL crede că Josep Borrell nu mai are legitimitate în funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe: ”Cred că nu mai are legitimitate, tocmai pentru că UE trebuie să apere valori fundamentale europene, independența justiției, statul de drept, drepturile omului, iar domnia sa nu a făcut acest lucru, nu și-a îndeplinit săptămâna trecută rolul pe care îl are”.

 
Siegfried Mureșan, despre Josep Borrell