Atenționare MAE: Amânați sau evitați călătoriile în Mexic

logo_mae_centrat_ro_cv.jpg

Atenționare MAE: Amânați sau evitați călătoriile în Mexic

Ministerul Afacerilor Externe face apel către cetățenii români să ia în considerare amânarea sau evitarea călătoriilor în Mexic, până la clarificarea situației românilor blocați acolo.

Ministerul de Externe atenționează cetățenii români că autoritățile mexicane au intensificat controalele la punctele de frontieră și în contextul multiplelor situații semnalate recent cu privire la accesul cetățenilor români în acest stat în scop de turism, Ministerul de Externe face un apel către cetățenii români să ia în considerare amânarea sau evitarea călătoriilor în acest stat, până la clarificarea situației.

Totodată, MAE reamintește că zonele Ciudad de Mexico și Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roșie, iar Cancun, zonă portocalie).

Cu privire la Aeroportul Internațional din Cancun, autoritățile de frontieră mexicane au instituit controale mult mai stricte, întrucât zona turistică Riviera Maya (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres etc.) a fost catalogată ca zonă portocalie de risc epidemiologic.

Peste o sută de turiştii români sunt blocaţi pe aeroportul din Cancun, fiindu-le reţinute paşapoartele şi telefoanele mobile.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, declara, miercuri că sunt 114 cetăţeni români pe aeroportul din Cancun, iar 102 au fost întorşi în ţară.

„Suntem profund îngrijorați de situaţia cu care s-au confruntat cetăţenii români care planificau vacanţa în Mexic şi care sunt afectaţi de deciziile recente ale autorităţilor mexicane. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, este o atitudine neprietenoasă din partea autorităţilor mexicane faţă de cetăţenii români”, a declarat, într-o conferință de presă, Bogdan Aurescu.

Ministrul a precizat că a cerut clarificarea urgentă a motivelor pentru care românii au fost blocați în Mexic.

Potrivit ministrului, românii au sesizat că interviurile au avut loc doar în limba spaniolă, dar și un comportament abuziv din partea poliţiştilor de frontieră, lipsa hranei și a apei.

Ministrul a adăugat că au fost făcute demersuri pe lângă Lufthansa pentru trimiterea unui avion care să îi aducă acasă pe cei 114 cetăţeni români.