Indignare în Occident după condamnarea la închisoare a opozantului rus Aleksei Navalnîi

aleksei.jpg

Image source: 
Facebook/Aleksei Navalnîi

Statele Unite, Uniunea Europeană, Franța, Germania și Marea Britanie au îndemnat la "eliberarea imediată" a lui Aleksei Navalnîi, condamnat de un tribunal din Moscova la aproape trei ani de închisoare. Ministerul rus de Externe a denunţat reacţiile occidentale ca "deconectate de la realitate" şi o ingerinţă "în treburile interne ale unui stat suveran". Poliția rusă a operat circa 1400 de arestări în cursul zilei de ieri la mai multe manifestaţii pro-Navalnîi.

Judecătoarea Natalia Repnikova a apreciat că principalul detractor al lui Vladimir Putin a încălcat controlul judiciar şi, prin urmare, va trebui să execute pedeapsa de trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare la care a fost condamnat în 2014 pentru delapidare, mai puţin cele zece luni petrecute în acel an în arest la domiciliu. rezultă astfel un rest de pedeapsă de 2 ani și 8 luni de închisoare.

Avocata lui Navalnîi, Olga Mihailova, a declarat că clientul său va face apel.

Occidentul a reacționat imediat.

SUA şi-au exprimat marţi ''profunda îngrijorare'' după condamnarea lui Aleksei Navalnîi, cerând Rusiei - prin vocea secretarului de Stat american Antony Blinken - eliberarea ''imediat şi necondiţionat''.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, este aşteptat vineri la Moscova, în timp ce unele state din UE doresc noi sancţiuni.

Marţi seară, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a denunţat condamnarea lui Aleksei Navalnîi la închisoare, afirmând că "un dezacord politic nu este niciodată o crimă".

Premierul britanic, Boris Johnson, a denunţat un verdict "de o pură laşitate, iar cancelarul german, Angela Merkel, a cerut încetarea represiunii manifestaţiilor opoziţiei.

ONG-ul rus OVD-Info a anunţat că mai mult de 1.377 de persoane au fost arestate în cursul zilei de marţi în acţiuni pro-Navalnîi în zece oraşe din Rusia, cele mai multe la Moscova (1.116) şi la Sankt Petersburg (246).