Eșec al administrației Trump în războiul comercial cu China: deficit comercial record în 2020

donald_trump_0.jpeg

Image source: 
AFP via rfi.fr

Deficitul comercial (exporturi versus importuri) al SUA în relația cu China a crescut în 2020 cu 7,1% față de anul precedent, atingând un nivel record de 316,9 miliarde de dolari, ceea ce marchează un eșec al politicii administrației Trump, care la preluarea mandatului, în 2016, promitea că deficitul comercial în relația cu China va fi o prioritate absolută, transmite agenția France Presse (AFP).

În ciuda declarațiilor ofensive ale lui Trump, care a acuzat în repetate rânduri China că nu respectă regulile comerțului internațional și că contribuie la pierderea de locuri de muncă pentru cetățenii americani, dar și a taxării suplimentare a importurilor chinezești și a acordurilor bilaterale semnate în timpul mandatului său, deficitul s-a adâncit continuu, de la 275,8 miliarde de dolari în 2017 până la nivelul de anul trecut, de 316,9 miliarde de dolari, creșterea fiind de 14,9%, potrivit datelor prezentate de autoritățile vamale chineze.

După o cădere severă în primul trimestru al anului trecut datorată măsurilor de combatere a epidemiei, economia chineză și-a revenit spectaculos în partea a doua a anului.

”Pentru că a reușit să țină sub control efectele epidemiei, fabricile chineze și îndeosebi exportatorii și-au reluat activitatea normală mult mai repede decât cele din restul lumii”, explică expertul în comerț internațional Stephen Innes de la organizația Axi pentru AFP.

Potrivit unui purtător de cuvânt al autorităților vamale din China, în topul exporturilor chineze către SUA se află electronicele, laptopuri, computere dar și instrumente și echipamente medicale.