Primii pași spre ”orbanizarea” presei în Polonia

Primii pași spre ”orbanizarea” presei în Polonia

Pe final de an și pe fondul mai multor crize ce au dominat scena politică poloneză în ultimele luni, partidul Lege și Justiție se pare că a reușit să atingă un obiectiv important pe care l-a pus pe agenda publică încă din 2016. Este vorba despre ceea ce în Polonia se numește ”polonizarea” sau naționalizarea media, sau chiar ocazional ”orbanizarea” media, aidoma strategiilor de control al media aplicate de Viktor Orban și FIDESZ în Ungaria.

 

Încă de la începutul mandatului precedent (2015), pe agenda partidului condus de Jarosław Kaczyński, a stat adoptarea unei legi ce ar permite reglementarea acționariatului marilor holdinguri media, adesea deținute de companii străine, în principal din SUA și Germania, astfel încât aceste holdinguri să promoveze ulterior un conținut considerat de larg interes național polonez (cu accent pe conținut polonez). În spatele acestei retorici s-a ascuns de fapt controlul de către partidul de guvernare asupra mediei de opoziție. Însă, adoptarea unei asemenea legislații a provocat de fiecare dată reacții nervoase din partea SUA, dar și din partea Germaniei sau chiar a Uniunii Europene.

Pe 9 decembrie însă, exact în zilele când la Bruxelles se încerca depășirea crizei bugetului Uniunii Europene, partidul Lege și Justiție a reușit să adopte cel puțin parțial modelul maghiar de control al media, adică al lui Viktor Oban sau, așa cum mulți au observat, modelul concernului Gazprom în Rusia.

Practic, cea mai mare companie de stat și, totodată, cel mai mare distribuitor de combustibil în Polonia – compania PKN Orlen – a cumpărat unul din cele mai mari holdinguri de presă regională din Polonia. Este vorba despre Polska Press, până nu demult deținută de Verlagsgruppe Passau, o companie germană cu sediul în Bavaria. Pe piața media poloneză, Polska Press este lider în ce privește presa locală cu peste 2100 de angajați la 120 de ziare săptămânale, 24 de cotidiene, două reviste lunare și, zeci de site-uri media online accesate lunar de peste 17 mln de utilizatori, ceea ce oferă și o penetrare a serviciilor online în presa poloneză de până la 60% din cota de piață. PKN Orlen, companie de stat în fruntea căreia stă un manager numit de partidul Lege și Justiție, intră, astfel, în posesia a cel puțin două treimi din presa locală poloneză. Ceea ce întărește și mai mult controlul presei locale, este faptul că în luna noiembrie aceeași companie energetică de stat a intrat în posesia celui de-al treilea ca mărime jucător în sfera distribuției presei din Polonia (este vorba despre Ruch S.A).

Ne punem astfel întrebarea de ce presa internațională, dar și cea poloneză de opoziție, vorbește în aceste zile despre ”orbanizarea” mediilor poloneze. Răspunsul ne-a fost evident oferit de mai multe ori de către Viktor Orban și partidul pe care îl conduce în Ungaria de fiecare dată când oligarhi maghiari, prieteni de-ai lui Orban și apropiați ai partidului Fidesz au cumpărat pas cu pas presa locală și națională maghiară. În cazul, Ungariei controlul media aproape absolut pe care l-a atins Viktor Orban a fost reușit fără vreo legislație specială. Teoretic sistemul media permite un regim pluralist, în realitate controlul media se desfășoară informal prin canale de partid ce execută ordine pentru o agendă media dictată din birouri ale partidului de guvernare.  Succesul lui Orban și Fidesz în Ungaria se datorează inclusiv faptului că aceștia controlează peste 600 de titluri din presa locală și națională.

Ei bine, partidul Lege și Justiție din Polonia, deși este abia la început, urmează același model doar că o face prin intermediul unor companii de stat. De această dată, nu mai este nevoie de legislație specială. În mod neașteptat, efectele crizei economice ce au afectat piața media poloneză au contribuit la facilitarea preluării unor holdinguri media vitale pentru un sistem democratic. Conducerea gigantului energetic polonez PKN Orlen a declarat că după finalizarea tranzacției în luna ianuarie 2021, compania nu intenționează să facă alte achiziții pe piața media. Însă aceste declarații sunt tot mai mult supuse dubiilor de către voci importante din opoziție care afirmă că în 2021, PKN Orlen își va îndrepta atenția asupra altor două edituri ce posedă două ziare de importanță națională. Este vorba despre Rzeczpospolita și Dziennik Gazeta Prawna, aflate în top cinci cele mai citite și accesate ziare naționale.

Dacă un asemenea scenariu se va confirma, atunci partidul Lege și Justiție va intra în posesia poate celui mai puternic instrumentar pentru a controla conținutul sferei media la nivel local și parțial național, cu consecințe pe termen mediu și lung în ce privește capacitatea de a domina agenda publică pentru alegerile locale din 2023, sau chiar din 2021 dacă vor fi condiții pentru alegeri parlamentare anticipate.

 

 
Corespondentul RFI la Varsovia, Octavian Milewski