Premiul Parlamentului European pentru ”femeile curajoase” din Belarus, un gest plin de semnificații

Premiul Saharov 2020 pentru libertatea de gândire a fost decernat anul acesta opoziției democratice din Belarus. De la scrutinul din 9 august, sute de mii de oameni protestează în stradă, față de fraudarea alegerilor și cerând democrație. Un mare număr de lideri ai opoziției dar și activiști ai societății civile și simpli manifestanți au fost reținuți de autoritățile de la Minsk.

Potrivit comunicatului Parlamentului European, premiul a fost înmânat Consiliului de coordonare al opoziției din Belarus, inițiativă a „femeilor curajoase”, a altor personalități politice și membrilor societății civile.

Ceremonia acordării premiilor Saharov are loc, de obicei, în aula de la Strasbourg, dar anul acesta restricțiile cauzate de pandemie au mutat evenimentul la Bruxelles.

 

 

Opoziția democratică din Belarus a fost reprezentată de principala candidată a opoziției Svetlana Tihanovskaia, laureata Premiului Nobel pentru literatură, Svetlana Alexievici, muziciana și activista politică Maria Kalesnikava și activistele Volha Kavalkova și Veranika Țapkala.

Acestea sunt exponentele ”femeilor curajoase” din Belarus, a căror acțiune a fost determinantă în susținerea protestelor și coagularea politică a opoziției.

Alături de ele s-au aflat în aula Parlamentului European de la Bruxelles personalități politice și membri ai societății civile: vloggerul și prizonierul politic Siarhei Țihanuski, fondatorul organizației bieloruse pentru drepturile omului Viasna - Ales Bialiațki, Siarhei Dileuski, fondatorul canalului Telegram NEXTA Sțiapan Putsila și prizonierul politic și candidatul la alegerile prezidențiale din 2010 Mikola Statkevici.

Președintele Parlamentului, David Sassoli a celebrat, în discursul său curajul cu care susținătorii democrației din Belarus s-au ridicat împotriva unui regim opresiv.

”Vedem suferința dumneavoastră. Vedem abuzurile inimaginabile. Vedem violența. Aspirația și hotărârea dumneavoastră de a trăi într-o țară democratică sunt o sursă de inspirație pentru noi”, a spus președintele Parlamentului.

Svetlana Tihanovskaia, lideră a opoziției din Belarus, a afirmat în fața europarlamentarilor că ”Fără un Belarus liber, nici Europa nu este liberă pe deplin. Anul acesta am o singură dorință: ca fiecare bielorus aflat acum în închisoare sau care a fost obligat să trăiască în exil, să se întoarcă acasă”, a încheiat Tihanovskaia.

Pentru acest an au mai fost nominalizați un grup de activiști pentru mediu din Honduras și Monsignor Najeeb Michaeel, Arhiepiscopul din Mosul.

De 32 de ani, Parlamentul European acordă Premiul pentru libertatea de gândire, ce poartă numele omului de știință și disidentului sovietic Andrei Saharov. Premiul constă într-o diplomă și 50,000 EUR și aduce un omagiu persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.

Anul trecut, premiul a fost decernat lui Ilham Tohti, un economist uigur care luptă pentru drepturile minorității uigure din China.

Și este suficient să aruncăm o privire pe lunga listă a laureaților pentru a avea imaginea unor decenii de luptă pentru libertate de gândire și democrație a oamenilor din țări cu regimuri opresive – de la Nelson Mandela și disidentul sovietic Anatoli Marchenko, la activistele pentru democrație din Cuba, de la ziarul Oslobođenje din Bosnia-Herțegovina, la femeile din Argentina ai căror copii au dispărut în timpul dictaturii militare, mișcarea pentru drepturile omului din Rusia și lista este foarte lungă.

Să mai spunem că premiul Sararov merge pentru a treia oară în Belarus, după Asociația Jurnaliștilor în 2004 și candidatul comun al opoziției Alaksandar Milinkievič în 2006. O ilustrare a opresiunii de lungă durată din această țară, dar și a curajului luptătorilor pentru libertate și democrație.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 17 decembrie 2020