UE, critici dure la adresa deputaților moldoveni care au votat mai multe proiecte de lege controversate pe bandă rulantă

drapele_eu.jpg

Image source: 
RFI/Valeria Vițu

Uniunea Europeană a venit cu critici dure la adresa deputaților moldoveni care, joi, au adoptat, pe fondul protestelor opoziției, mai multe proiecte de lege, printre care și cea legată de limitarea puterii prezidențiale. Purtătorul de cuvânt principal pentru Afaceri Externe și politică de securitate al Comisiei Europene, Peter Stano, susține că votarea a avut loc într-un mod care nu respectă procedurile parlamentare necesare. În plus, votarea a fost susținută de oameni ”identificați ca fiind implicați în corupție și în frauda bancară din 2014. Acest lucru prezintă, de asemenea, riscul ca legislația să poată servi intereselor particulare”. Între timp, președintele ales al R.Moldova, Maia Sandu, a îndemnat cetățenii să iasă la un nou protest, duminică, pentru a cere demisia Guvernului și alegeri parlamentare anticipate.

”Uniunea Europeană se așteaptă ca toți factorii de decizie din Republica Moldova, o țară asociată UE, să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu așteptările poporului și principiile esențiale ale ambițiosului nostru Acord de Asociere UE - Republica Moldova. Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va rămâne axat pe oferirea de beneficii tangibile cetățenilor Republicii Moldova”, susține purtătorul de cuvânt principal pentru Afaceri Externe și politică de securitate al Comisiei Europene, Peter Stano. 

În același timp, oficialii europeni remarcă că propunerile legislative, votate în mare grabă în Parlamentul de la Chișinău, au fost făcute la doar două săptămâni după ce poporul R.Moldova a ales un nou președinte.”Alegerile au avut loc în așteptarea ca viitorul președinte să își poată exercita funcțiile conform Constituției în baza căreia a fost ales. Prin urmare, este esențial ca orice modificare cu privire la aceste funcții și puteri prezidențiale să respecte procedurile necesare, prevăzute legal, inclusiv în ce privește controlul democratic”.

Să spunem că, joi, deputații socialiști, cei de la Partidul Șor, dar și câțiva foști democrați au votat, pe bandă rulantă, mai multe proiecte de lege importante, printre care și trecerea Serviciului de Informații și Securitate sub control parlamentar, dar și bugetul politicii bugetar-fiscale. În timp ce, în Parlament aveau loc altercații dintre deputații opoziției și cei din majoritatea parlamentară, în fața Legislativului, mii de oameni cereau demisia Guvernului și alegeri parlamentare anticipate.

Președintele ales al R.Moldova, Maia Sandu, care a îndemnat oamenii să iasă în stradă, a declarat că ceea ce au făcut socialiștii, referindu-se la scoaterea SIS din subordinea președintelui, este un abuz antidemocratic, pus la cale de persoana care a pierdut alegerile și încrederea poporului.

Amintim că, tot socialiștii sunt cei care, în iunie 2019, au propus modificări la Legea privind activitatea Serviciului de Informații și Securitate, iar ulterior SIS a trecut sub control prezidențial. În acest proiect de lege dorim revenirea la acele atribuții firești care trebuie să le aibă conducătorul suprem al forțelor armate – Președintele Republicii Moldova”, argumenta, la 16 iunie 2019, socialistului Vasile Bolea necesitatea trecerii SIS în coordonarea președintelui, scrie Ziarul de Gardă.

La sfârșitul lunii noiembrie 2020, deputatul Bolea declară că dubla cetățenie a Maiei Sandu, președintele ales al R.Moldova, este un argument pentru retragerea SIS din subordinea președintelui. În plus, socialistul s-a arătat indignat și de recentele declarații ale președintelui ales privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană.