Sandu, întrevederi cu ambasadori străini în R.Moldova. Dodon, vizită la Moscova, pe final de mandat

Președintele în exercițiu al R.Moldova, Igor Dodon, va merge într-o vizită de lucru la Moscova, pe final de mandat. Anunțul vine după o discuție telefonică cu Dmitrii Kozak, șef adjunct al Administrației președintelui Federației Ruse. Între timp, președintele ales Maia Sandu este felicitată de tot mai mulți diplomați străini cu care a și avut întrevederi, la Chișinău. Să spunem că, Maia Sandu obține o victorie covârșitoare în alegerile prezidențiale din R.Moldova. Aproape 58 la sută dintre cetățeni și-au dat votul pentru președinta PAS, în timp ce Igor Dodon, candidat independent, obține puțin peste 42 la sută.

Igor Dodon susține că a abordat, joi, cu Dmitrii Kozak mai multe subiecte legate de relațiile bilaterale dintre R.Moldova și Rusia. ”Partea rusă a adresat mulțumiri pentru eforturile pe care le-am depus pe durata mandatului de președinte, îndreptate spre consolidarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și Federația Rusă”, susține Dodon.

Președintele în exercițiu a mulțumit conducerii Federației Ruse pentru susținerea acordată Republicii Moldova, ”inclusiv pentru reluarea exporturilor și extinderea categoriilor de produse agricole autohtone exportate în Rusia, pentru asistența acordată în combaterea pandemiei de coronavirus și sprijinul material oferit agricultorilor noștri, afectați de secetă”.

Pe finalul discuției, Kozak și Dodon au vorbit despre vizita de lucru pe care o va face președintele în exercițiu în Federația Rusă, ”pentru a discuta un șir de chestiuni actuale privind interacțiunea interstatală moldo-rusă”.

Maia Sandu:”R.Moldova intră într-o nouă etapă a politicii externe, de scoatere a țării din izolare și de aprofundare a relațiilor bilaterale în beneficiul cetățenilor”

Între timp, la Chișinău, președintele ales Maia Sandu continuă să fie felicitată pentru victoria obținută în alegeri. A avut întrevederi cu mai mulți oficiali străini.

La întâlnirea cu ambasadorul României, Daniel Ioniță, Maia Sandu a adus mulțumiri pentru felicitările adresate de președintele României, Klaus Iohannis, și prim-ministrul României, Ludovic Orban, și i-a mulțumit ambasadorului pentru susținerea fermă și ajutorul constant oferit R.Moldova.”România a fost mereu un prieten bun pentru cetățenii noștri, mai ales în perioade complicate”. ”Suntem foarte recunoscători pentru susținerea acordată de România, inclusiv în pandemie. Le mulțumesc încă o dată, personal, dar și în numele oamenilor din Republica Moldova, medicilor și asistenților români, care ne-au sărit în ajutor atunci când pandemia începea să se declanșeze și la noi în țară”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, președintele ales Maia Sandu a accentuat că Republica Moldova intră într-o nouă etapă a politicii externe, ”de scoatere a țării din izolare și de aprofundare a relațiilor bilaterale în beneficiul cetățenilor noștri”.

La întrevederea cu ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko a menționat că ”Maia Sandu a primit un mandat foarte puternic de la cetățenii țării, care au votat într-un număr foarte mare - un adevărat record istoric - pentru viziunea ei despre Republica Moldova ca un loc bun pentru toți cei care trăiesc aici, pentru o societate dreaptă și prosperă în care sunt respectate drepturile tuturor; pentru stat de drept, justiție și combaterea reală a corupției, care să garanteze dezvoltarea economică și un viitor prosper. Uniunea Europeană este gata să susțină această perspectivă și eforturile de a o face reală pentru cetățenii Republicii Moldova”, susține Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko.

De partea sa, președinta Confederației Elvețiene, Simonetta Sommaruga, i-a adresat urări de bine președintei alese a Republicii Moldova, Maia Sandu, subliniind că alegerile au coincis cu sărbătorirea, în acest an, a 20 de ani de cooperare internațională. “În mod special, sunt bucuroasă să am o nouă colegă în cercul încă restrâns al femeilor președinte”, se mai arată în scrisoarea adresată de președinta Confederației Elvețiene.

Simonetta Sommaruga este încrezătoare că relațiile de prietenie dintre cele două țări vor continua să se aprofundeze, nu în ultimul rând în domeniile de cooperare și comerț.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre întrevederile președintelui ales cu diplomați străini și vizita lui Dodon la Moscova