Maia Sandu:”Avem nevoie de o societate unită. Este primul lucru pe care trebuie să-l facem după alegeri”

R.Moldova are pentru prima dată o femeie președinte. Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate câștigă alegerile prezidențiale de duminică. Potrivit rezultatelor Comisiei Electorale Centrale, liderul pro-european obține 57,71 la sută din voturi, în timp ce contracandidatul său, Igor Dodon, este votat de 42,29 la sută dintre cetățenii moldoveni, după procesarea a 99,91 la sută din procesele verbale.

”Ne vom uni cu toții, avem nevoie de o societate unită. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l facem după alegeri”, a declarat Maia Sandu, la sediul formațiunii, unde zeci de oameni au venit să o felicite pentru victoria obținută.

”Mulțumesc tuturor oamenilor care au ieșit la vot, oamenii care au crezut în puterea votului lor. Ne vom uni cu toții, avem nevoie de o societate unită. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l facem după alegeri. Prima sarcină este să unim societatea în jurul obiectivelor comune”, a declarat Maia Sandu.

”Cu toții vrem să trăim bine, aici, acasă, să avem un stat care să ne protejeze, să lucreze pentru oameni, nu pentru hoți. Avem nevoie de o economie dezvoltată, care să ofere oportunități aici, acasă, așa încât oamenii noștri să nu fie forțați să plece departe de cei dragi. Avem această agendă comună și trebuie să muncim cu toții așa, încât să realizăm aceste obiective”, a mai punctat noul președinte ales.

În timp ce aproape de miezul nopții, zeci de oameni încă puteau fi zăriți la sediul PAS, la Partidul Socialiștilor era beznă. Dodon a făcut unele declarații, imediat după închiderea secțiilor de votare, iar mai târziu a plecat de la sediul PSRM, însoțit de bodygarzi. După închiderea secțiilor de votare, Igor Dodon, i-a îndemnat pe cetățeni la calm, indiferent de rezultatele alegerilor. Declarația lui Dodon vine la doar două zile după ce și-a îndemnat electoratul să iasă la proteste, în fața Președinției, după scrutinul de duminică.

Dodon: ”Îi îndemn pe toți la calm, indiferent de rezultatele alegerilor”

”În calitate de președinte în funcție al țării, vreau să le mulțumesc tuturor celor care astăzi au votat și și-au îndeplinit datoria, în pofida situației dificile. În calitate de candidat, vreau să le mulțumesc tuturor alegătorilor care au susținut candidatura mea. Mă bucur că majoritatea cetățenilor conștientizează responsabilitatea pentru soarta țării, acest lucru fiind demonstrat de prezența la vot, care a fost mai mare atât în țară, cât și în străinătate. Urmează să fie făcute rezultatele scrutinului. Doresc membrilor comisiilor electorale sănătate și răbdare. Îi îndemn pe toți la calm, indiferent de rezultatele alegerilor”, a declarat Dodon. 

Să spunem că, duminică, în diasporă a fost înregistrată o prezență istorică. Peste 260.000 de moldoveni au venit să-și exercite dreptul al vot. În cinci orașe, buletinele de vot s-au epuizat. 

Moldoveancă din diasporă: ”Văd alegerile ca pe o ultimă șansă a Moldovei de a alege drumul bunăstării, civilizației si bunului simț”

Ludmila Străjescu este originară din satul Drăgănești, raionul Sângerei. 12 ani a locuit în Italia, iar de trei ani se află la Brașov. A mers duminică la vot. ”Văd alegerile ca pe o ultimă șansă a Moldovei de a alege drumul bunăstării, civilizației si bunului simț. Nu mai doresc să fiu reprezentată de un președinte care vrea doar să ne dezbine, să ne sperie și să ne ofere promisiuni goale. De aceia am votat pentru schimbare si cred cu adevărat că drumul Moldovei este spre VEST, unde am locuit mai mulți ani și unde am putut vedea un model de societate bazată pe respect si meritocrație. În ultimii ani nu am văzut nici o schimbare palpabilă pentru societate, în schimb am văzut oameni disperați care aleg să plece din Moldova, în căutarea unui trai mai bun”, ne-a spus Ludmila Străjescu, după ce și-a exercitat dreptul la vot.

Dionis Cenușă, la RFI: Urmează o conviețuire foarte complicată între instituția prezidențială, condusă de Maia Sandu, dar și Parlament și Guvern, conduse de socialiști 

Votul diasporei a avantajat-o în mod considerabil pe Maia Sandu, care practic a făcut-o președinte al R.Moldova. Acum însă urmează o conviețuire foarte complicată între instituția prezidențială, condusă de Maia Sandu, dar și Parlament și Guvern, conduse de socialiști, spune la RFI, politologul moldovean, Dionis Cenușă.

”Competențele președintelui sunt limitate. De aceea, are nevoie de un dialog constructiv cu Legislativul și Executivul. Urmează să vedem cât de abilă este Maia Sandu în atingerea unui consens și totodată cât de interesați sunt ceilalți actori politici în mod special Igor Dodon care va prelua conducerea Partidului Socialiștilor, cel puțin din birou, pentru a o lăsa pe Maia Sandu să-și realizeze agenda și programul electoral. În orice caz va fi o convețuire extrem de complicată, cu o serie de situații critice, legate de anumite dosare sensibile, inclusive cel al soluționării problemei transnistrene”, consideră politologul de la Chișinău.   

1.650.000 de moldoveni au ieșit la vot duminică la cele 2.143 secții de votare, deschise în țară și străinătate.

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova a semnalat mai multe încălcări, la scrutinul de duminică cum ar fi intimidarea observatorilor sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare, oferirea recompenselor bănești, transportarea organizată a alegătorilor. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre victoria obținută de Maia Sandu în alegerile prezidențiale din R.Moldova