Activitatea secției de votare din Frankfurt, reluată. Mii de moldoveni așteaptă să voteze

Comisia Electorală Centrală anunță că, activitatea secției de votare din Frankfurt a fost reluată după ce a fost suspendată, pentru o oră, din cauza unei alerte cu bombă. Potrivit oamenilor legii, alerta s-a dovedit a fi falsă. Să spunem că, mii de moldoveni așteaptă să voteze la Frankfurt, la alegerile prezidențiale.

”Având în vedere art. 56 alin (1) din Codul Electoral, pericolul la adresa alegătorilor, președintele BESV 1/349 Frankfurt pe Main a decis suspendarea votării pentru o oră, până la 17:35 ora Moldovei. Poliția evacuează zona, intrarea pe teritoriu nu este admisă din motive de securitate. Confom estimărilor poliției va fi necesară 1-1,5 h pentru verificarea vizând explozibilul a întreg perimetrului”, anunțau mai devreme autoritățile.

CEC a anunțat că poliția de la Frankfurt le-a comunicat că la secția de votare, unde votează moldovenii, ar fi fost plasată o bombă. În scurt timp, la fața locului s-au deplasat serviciile specializate germane pentru a efectua verificări și discuții suplimentare. ”Funcționarii din cadrul biroului electoral evaluează operativ situația și, în funcție de evoluția acesteia, vor lua decizii despre activitatea de mai departe a secției de votare”, anunță CEC.

La Frankfurt, moldovenii scandează ”Vrem să votăm” asta după ce consulul le-ar fi spus că nu vor reuși să prindă buletine de vot și le-a recomandat să meargă la alte secții de votare. Oamenii sunt deciși să rămână acolo.

Între timp, autoritățile moldovene au atenționat alegătorii că, în următoarele ore, ”în unele secții de votare, deschise în afara țării, ar putea să se epuizeze cele 5000 de buletine de vot, care, conform prevederiloe Codului Electoral, reprezintă cantitatea maximă ce poate fi repartizată”. ”Potrivit normelor legale, dar și ținând cont de aspectele logistice, buletine de vot suplimentare nu pot fi tipărite și distribuite. Luând în considerare faptul că buletinele de vot sunt numerotate în conformitate cu numărul sectei de votare, nu este posibil nici de realizat transferul acestora de la o secție la alta”, precizează CEC.

Totodată, autoritățile îndeamnă cetățenii să meargă să-și exercite dreptul de vot la cea mai apropiată secție de votare, unde este disponibil un număr mai mare de buletine de vot. ”Rugăm alegătorii să-și păstreze calmul și să respecte cu strictețe normele sanitare pentru prevenirea răspândirii COVID-19, reglementate de către autoritățile Republicii Moldova și cele ale țărilor gazdă, pentru a nu pune în pericol organizarea alegerilor”, declară autoritățile.