(FOTO/VIDEO) Diaspora votează masiv. Peste 160.000 de moldoveni au venit deja la urne.”Avem așteptări mari”

Prezență record în diasporă la alegerile prezidențiale din R.Moldova. Peste 160.000 de moldoveni și-au exercitat deja dreptul la votul. Mii de moldoveni au venit cu noaptea în cap să voteze la scrutinul de duminică. Cozi imense sunt la secțiile din București, Paris, Londra, Roma, Bruxelles, Frankfurt, Berlin, Hamburg, Munchen, Lisabona, Ferrara. În primul tur, în total, au votat în jur de 150 de mii de moldoveni.

La Paris, de dimineață, și-a exercitat dreptul la vot și Larisa Popovici, plecată de ani buni din R.Moldova. La Chișinău, a fost profesoară de limba și literatură română.

”Avem așteptări mari. Încredere în ziua de mâine, în capul mesei să stea dreptatea, bunăstarea, fericirea. În propria țară, fără corupție. Apropierea de Uniunea Europeană este un imperativ al timpului”, ne-a spus Larisa Popovici, după ce și-a exercitat dreptul la vot.

 

 

De doi ani, cunoscutul designer moldovean, Liudmila Storojuc, vorbitoare de limbă rusă, este stabilită cu straiul la București. Împreună cu soțul, a votat la secția deschisă în incinta Autorității Electorale Permanente.

”Astăzi, am decis să ne trezim mai devreme pentru a ne face datoria și pentru a lupta pentru candidatul nostru. Ne dorim mult alegeri libere. Vrem să credem în viitorul acestei minunate țări. Ne dorim ca autoritățile să aibă grijă de nevoile cetățenilor și să îmbunătățească nivelul de trai. Sperăm că vom câștiga și vom privi spre viitor cu bucurie și fericire”.

 

 

La vot a mers astăzi și Viorica Robu. Din 2003, locuiește cu familia la Lisabona. ”Suntem foarte bucuroși că a ieșit multă lume la votare. Avem de așteptat cel puțin trei ore. Lumea vine și vine. Votăm pentru un viitor mai bun pentru țărișoara noastră iubită. Cu toții împreună o sa învingem”, ne-a spus Viorica Robu, originară din satul Drăgănești, raionul Sângerei, din nordul R.Moldova.

 

 

Și la Ferrara, Italia, moldovenii s-au mobilizat. Maria Cirimpei ne spune că acum câteva sute de moldoveni așteaptă să voteze. Și alegătorii tot continuă să vină. 

”Suntem toți cu o speranță căci avem oameni frumoși și talentați, dorim o schimbare, e timpul să facem istorie, e timpul să producem și acasă. Mă bucur mult să văd că moldovenii tot continuă să vină să voteze”, afirmă Maria Cirimpei, plecată din satul Drăgănești, în 2004.

Și la Treviso, moldovenii au venit să voteze pentru viitorul președinte al R.Moldova.

Deși, în străinătate, unele secții de votare abia își încep activitatea, în Japonia, biroul electoral și-a închis deja ușile.

LIVE de la Frankfurt. Moldovenii scandează: "Vrem să votăm"

 

Să spunem că, în R.Moldova, oamenii legii au intervenit la Varnița, Anenii Noi unde votează masiv cetățenii moldoveni din stânga Nistrului. La fața locului au venit și mai mulți deputați socialiști. Alegătorii din regiunea transnistreană ar primi câte 50 de euro ca să participe la scrutin.  

La alegerile de duminică, 139 de secții de votare sunt deschise în străinătate. 42 de birouri electorale - pentru cetățenii din stânga Nistrului.

Scrutinul de duminică este monitorizat de peste 2 mii de observatori naționali și internaționali.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre votul moldovenilor din diasporă